Reddingswerkers in IJsland hebben maar liefst honderd grienden, die vast zaten in een fjord, gered. De dieren konden niet zelf de smalle uitgang terug naar zee meer vinden en zaten in de fjord opgesloten.

100 grienden
100 grienden gered uit IJslands fjord | Foto: Erwin Vermeulen

Het duurde wel even voordat de grienden weer terug waren in zee. Een eerste poging om de dieren te helpen mislukte. Zondag probeerde het IJslandse Search and Rescue team de walvissen met boten richting open zee te drijven. Dat lukte, maar de dieren kwamen een dag later weer terug de fjord in.

Maandag werd een tweede poging gedaan om de walvissen te helpen. Ook dit koste behoorlijk wat moeite: een van de grienden kwam vast te zitten op een zandbank. Reddingswerker Snorri Rafnsson heeft het dier uiteindelijk los weten te krijgen:

“Het lukte me om hem terug het water in te krijgen, maar het kostte flink wat moeite. Hij zat vast in het zeewier en was heel zwaar, groter dan ik verwachtte.”

Deze keer hebben de reddingswerkers geprobeerd de dieren verder de zee in te drijven dan tijdens de eerste poging om de grienden te redden en deze poging was succesvol: de dieren zijn niet meer in de fjord gezien. Rafnsonn:

“Dit was fantastisch. Ik voelde de kracht van de walvis toen hij de fjord uit wilde zwemmen. Overal om me heen voelde ik beweging.”

Waarom de walvissen naar de fjord zijn gezwommen, is onduidelijk. Als de groep toch nog terugkomt, staat het IJslandse team stand-by voor een nieuwe reddingsactie.

De dieren zaten vast in de Kolgrafafjörðurfjord. Volgens bewoner Bjarni Sigurbjörnsson is dit de eerste keer in twintig jaar dat de grienden zich in dit gebied lieten zien. 

Bekijk hier beelden van de grienden.

Bron: NOS ©AnimalsToday.nl Monique van Dijk Armor