‘Gebruik EU-voorzitterschap om dieren te helpen’

De afgelopen week ontving staatssecretaris van landbouw Martijn van Dam duizenden nieuwjaarskaarten waarin hij wordt gevraagd zich als voorzitter van de Europese Landbouwraad in te zetten voor het welzijn van landbouwdieren. Via de website van de internationale dierenbeschermingsorganisatie Compassion in World Farming Nederland (CIWF) werden binnen twee dagen ruim 4.000 kaarten verstuurd. De kaartschrijvers vragen Van Dam het komende half jaar het Nederlandse EU-voorzitterschap te gebruiken om belangrijke dierenwelzijnskwesties in de EU Landbouwraad bespreekbaar te maken, waaronder het gebruik van kooien in de vee-industrie, pijnlijke ingrepen zoals onverdoofde biggencastratie, en verre veetransporten naar het Midden-Oosten.

CIWF nieuwjaarskaart voorzijde - nieuwjaarswensen
Voorkant
CIWF nieuwjaarskaart achterkant - nieuwjaarswensen
Achterkant

De nieuwjaarskaart naar staatssecretaris Van Dam is te versturen via http://bit.ly/1PRK6kr.

Kooien

Honderden miljoenen Europese landbouwdieren, waaronder konijnen, kippen, eenden en zeugen leven in kooien. De slechte leefomstandigheden in de krappe kooien leiden veelal tot stress, frustratie, pijn en ziekte.1 CIWF lanceerde in 2014 de meerjarencampagne ‘End The Cage’ dat ten doel heeft een einde te maken aan het gebruik van alle kooien in de vee-industrie.2

Verre veetransporten

Duizenden Europese landbouwdieren gaan jaarlijks op transport naar landen buiten de EU. Vaak zijn de dieren dagen onderweg en gaat de reis gepaard met veel dierenleed. Recent undercover-onderzoek3 van CIWF naar het transport van Europese kalfjes naar Israël en Gaza toonde onder andere gebrek aan rustpauzes, water en voer, ongeschikte vrachtwagens, transport van te zieke en zwakke dieren, fysiek geweld (onder andere stokslagen), afwezigheid van medische zorg en brute, onverdoofde slacht op het land van bestemming. CIWF voert campagne voor een verbod op veetransporten van Europese dieren naar landen buiten de EU.100.000 mensen ondertekenden reeds de CIWF petitie voor een Europees verbod.

Persbericht CIWF


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.