Sandy, een vrouwelijke poema die biologen verraste omdat ze wel 450 mijl reisde, is geveld door een jager. De bergleeuwin vond de dood in de bergen van Montana, het grensgebied tussen Amerika en Canada. Sandy werd ongeveer twee jaar oud.

Poema Sandy
Poema in gevangenschap | Foto: Bas Lammers [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons
Poema Sandy werd ongeveer tien maanden geleden door wetenschappers gevangen en uitgerust met een GPS-halsband. Omdat Sandy deze halsband droeg, waren de onderzoekers in staat om gedetailleerde, dagelijkse informatie over het leefgebied van Sandy en haar reis naar het zuiden te verzamelen. Meewerkende biologen uit zowel Amerika als Canada waren enorm verrast toen bleek dat Sandy een enorme afstand aflegde. Vanaf het moment dat ze gevolgd kon worden door haar halsband, vanaf maart 2015, reisde Sandy 450 mijl (1 mijl is 1,609344 kilometer). Sandy’s verrichtingen werden met grote belangstelling bekeken en bijgehouden. De reisafstand was verrassend. Van jonge mannelijke poema’s is bekend dat ze soms wel honderden mijlen afleggen, maar vrouwelijke poema’s blijven over het algemeen veel dichter bij huis. Meestal beperken de vrouwtjes zich tot zo’n 25 tot 40 mijl.

Sterfte-signaal

Sandy werd gedood op 11 december vorig jaar. Montana herbergt ongeveer vierduizend poema’s en daarvan worden er elk jaar ongeveer vijfhonderd door jagers doodgeschoten. Adam Grove, één van de betrokken biologen vreesde voordat hij hoorde dat Sandy was doodgeschoten, al dat ze niet meer in leven was. De Canadese autoriteiten hadden het onderzoeksteam namelijk al laten weten dat de halsband van Sandy een zogenaamd “sterfte-signaal” uitgaf. Dit signaal wordt uitgezonden als er twaalf uur lang geen beweging door de band is vastgesteld.

Geen nestje

Poema’s jongen alle maanden van het jaar en meestal krijgen zij hun eerste nestje voordat ze drie jaar oud zijn, maar volgens de onderzoekers leek het er niet op dat Sandy al een nestje had gekregen voordat ze neergeschoten werd. Het onderzoek waar Sandy onderdeel van was, is bedoeld om meer inzicht te krijgen in de leefgewoonten van poema’s in bevolkte gebieden. Op dit moment wordt er door de onderzoekers nog een vrouwelijke poema gevolgd met behulp van een GPS-halsband. Hopelijk zal zij niet ten prooi vallen aan de jagers.

Bron: USAToday.com ©PiepVandaag.nl Lydia Zittema