Dierenbeschermers in China hebben afgelopen week 1600 katten weten te redden van een illegaal transport op weg naar het slachthuis. Het gaat om voornamelijk gestolen katten, bedoeld voor consumptie.

1600 katten China
Foto via Facebook

Twee illegale transporten met in totaal 1600 katten zijn op vrijdag 15 en zaterdag 16 januari door vrijwilligers uit Shanghai onderschept in de Chinese regio Zhejiang, Jiashan. De dieren waren onderweg naar het slachthuis, om daar te worden gedood voor consumptie. Beide vrachtwagenchauffeurs konden desgevraagd niet de benodigde papieren tonen, wat men deed vermoeden dat het om illegale transporten ging. De dierenbeschermers schakelden de lokale politie in en eisten dat de katten aan hen werden overgedragen, maar de politie leek in eerste instantie niet veel te willen doen.

De onderhandelingen tussen de dierenredders en lokale autoriteiten nam drie lange dagen in beslag. Gedurende deze dagen bleven de katten op elkaar gepropt in houten kisten in de vrachtwagens, in de extreme Chinese vrieskou en kregen ze niets te eten en te drinken. De politie weigerde in te grijpen.

De reddingsgroep riep burgers via social media massaal op pers en lokale autoriteiten te bellen, om deze zeer schrijnende situatie onder de aandacht te brengen. Na drie lange dagen werd het eerste deel van de eerste eindelijk aan de dierenredders overgedragen. De vrachtwagen reed onder begeleiding van de reddingsgroep richting het politiebureau in Shanghai, waar de dieren uiteindelijk werden overgedragen aan de dierenredders.

Zondag zijn eindelijk alle katten gered door de groep vrijwilligers en overgedragen aan de drie grootste dierenbeschermingsorganisaties in Hangzhou, Shanghai en Changshu. In ieder geval één gezin heeft hun geliefde kat teruggevonden tussen de 1600 katten.

Het consumeren van kattenvlees is gebruikelijk in de provincies Guangdong en Guangxi, in het zuidoosten van China. Hier wordt kattenvlees beschouwd als een lekker warm wintergerecht. In het noorden van China wordt het eten van kattenvlees echter als onacceptabel beschouwd. Jaarlijks worden er in China zo’n vier miljoen katten geslacht voor consumptie en dat aantal neemt toe.

Georganiseerde kattenvangers leveren de katten aan de restaurants in de zuidelijke Chinese provincies. Veelal worden de dieren gewoon van straat gehaald en gestolen van burgers.

In januari 2010 werd een eerste wet gepresenteerd, die de dieren in China moet beschermen tegen mishandeling. In die wet staat dat men tot 15 dagen cel kan krijgen voor het eten van katten- of hondenvlees.

Met de toename van honden en katten als huisdieren in China, ontstaat er ook steeds meer tegenstand tegen het traditionele eten van honden- en kattenvlees. In juni 2006 bestormden dierenbeschermers het Fangji Cat Meatball Restaurant in Shenzhen, waardoor de eigenaren gedwongen werden het restaurant te sluiten. Inmiddels zijn er meer dan 40 dierenbeschermingsorganisaties die gezamenlijk onder de naam Chinese Animal Protection Network regelmatig demonstraties tegen de consumptie van katten- en hondenvlees organiseren.

Bron: Guardians of Chinese Animal Protection ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor