De zwaar bedreigde sneeuwluipaard heeft in de afgelopen jaren een veilige leefomgeving gevonden in de koude woestijn van Spiti in Himachal Pradesh. In deze uithoek in de Indiase Himalaya werden onlangs voor het eerst 3 sneeuwluipaarden tegelijk gezien.

sneeuwluipaard
Sneeuwluipaarden (niet de waargenomen dieren) | Foto: Pixabay

De sneeuwluipaard staat sinds 1972 op de lijst van de bedreigde diersoorten. Er lopen verschillende beschermingsprogramma’s om te proberen de dieren voor uitsterven te behoeden. Dierenwelzijnsorganisaties schatten dat er verspreid over 12 landen, wereldwijd nog tussen de 4500 en 7500 sneeuwluipaarden in het wild voor komen.

In de Himalaya leven op verschillende plaatsen sneeuwluipaarden, dat was bekend. Er worden in het gebied zelfs speciale reizen georganiseerd voor toeristen die de dieren graag in het echt willen zien. In de zomer wonen de sneeuwluipaarden in de bergen, deze periode van het jaar zijn ze praktisch onvindbaar en worden dan ook zelden gezien, maar in de winter dalen ze af naar de valleien op zoek naar voedsel en daarmee bestaat de kans voor gelukkige bewoners en toeristen om de prachtige dieren met eigen ogen te zien. Dat er nu een drietal gezien is, is nieuw. Er worden wel vaker sneeuwluipaarden gezien in dit gebied, maar altijd alleen. Dit is de eerste keer dat drie dieren tegelijk gespot werden.

sneeuwluipaard
Foto: Pixabay

Kibbar
Het leefgebied van de sneeuwluipaarden loopt van Centraal Azië tot de Himalaya. De dieren leven tussen de 2000 en 6000 meter hoogte. Het uitgestrekte Hemis National Park in Ladakh in India is een van de plaatsen ter wereld waar nog een vrij grote concentratie sneeuwluipaarden woont. Hun populatie in India wordt op zo’n 600 exemplaren geschat. Ze worden vooral gezien in de buurt van Kibbar, één van de de hoogst gelegen permanent bewoonde plekken ter wereld. In dit dorp is ook een sneeuwluipaard-instandhouding- en studiecentrum in aanbouw.

Volgens dierenbeschermers ter plekke neemt de populatie sneeuwluipaarden in dit gebied toe. Binnenkort zullen de dieren worden voorzien van gps-halsbanden om hun gedrag verder te bestuderen. In februari is in het dorp een oude sneeuwluipaard gestorven. De luipaard, die niet eens meer in staat was te bewegen, werd tot aan zijn dood door de dorpelingen verzorgd.

Een video van de waargenomen sneeuwluipaarden is hier te bekijken.

Bron: Times of India ©AnimalsToday.nl Lydia Zittema