Natuurbeschermer en televisiemaker Chris Packham is door de Maltese rechtbank vrijgesproken van het gebruiken van geweld tegen jagers op het eiland Gozo. Donderdag meldde Animals Today dat Packham, werkzaam voor onder andere de BBC, was gearresteerd op Malta, omdat hij tijdens het maken van opnames van de voorjaarsjacht op trekvogels een jager zou hebben geduwd.

Chris Packham
Chris Packham kort voor het incident | Foto: screenshot video ChrisGPackham/YouTube

Tijdens het maken van een onafhankelijke film over de voorjaarsjacht op trekvogels op Malta, constateerden Packham en zijn crew meerdere illegale activiteiten, zoals het vangen van wilde vogels in illegale vangkooien. Nadat zij een vangkooi met beschermde vogelsoorten, zoals tortelduiven, waterhoenen, goudvinken en spreeuwen, aantroffen, belde de filmmaker de politie. Toen Packham en zijn crew op de openbare weg een interview aan het filmen waren, sprongen er twee mannen uit een voertuig en “begonnen te gillen en schreeuwen en duwen”, zo verklaart de filmmaker. De politie was ter plaatse en “koos direct de kant van de aanvallers en gebruikte geweld tegen Chris en andere mensen van het team,” zo staat in een verklaring van de agent van Packham.

Packham en zijn crew werden gearresteerd en meer dan drie uur vastgehouden op een politiebureau op Gozo. Packham werd ten laste gelegd dat hij jagers zou hebben aangevallen. Zijn productieteam kon echter met beelden bewijzen dat het juist hij was die door jagers werd aangevallen, toen hij een interview aan het opnemen was over de illegale afslachting van vogels op de Mediterrane eilandengroep.

Aangevallen
Volgens BirdLife Malta, met wie Packham de dag van de arrestatie op pad was, bekritiseerde de rechter de Maltese politie en stelde voor dat het beeldmateriaal naar een “Italiaanse komediezender” zou worden gestuurd, omdat hun gedrag zo absurd was.

Beeld- en geluidsmateriaal toonden aan dat Packham werd aangevallen door een jager. De politie arriveerde en duwde de filmmaker, zijn producer en geluidsman weg. Packham:

“De aanklager was ontzettend verrast dat wij zulk sterk bewijsmateriaal hebben. De politie zei dat ik de jager aanviel en hem duwde. Zodra de rechter ons bewijs zag, waarop te zien is dat het andersom was, geloofde hij de politie niet meer.”

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

Packham is niet van plan stappen te ondernemen tegen de politie en de jager:

“We gaan de politie of de jager niet aanklagen, omdat we belangrijkere dingen te doen hebben. Op dit moment zijn er veel genegeerde politieagenten en jagers.”

Verder verklaarde Packham:

“Dit toont het probleem aan dat BirdLife Malta structureel heeft, wanneer zij proberen de wet gehandhaafd te krijgen. We hebben allemaal ontzettend veel respect voor het werk dat zij hier doen, want het is demoraliserend en frustrerend.”

Bronnen: The Guardian, Twitter ©AnimalsToday.nl Monique van Dijk Armor