Vorige week donderdag hebben jagers een enorme slachting aangericht onder een groep ganzen in en rond Stede Broec in de provincie Noord-Holland. Er waren verschillende teams, jagers, opjagers en lijkenzoekers, die een spoor van vernietiging nalieten in gebieden die nota bene door Staatsbosbeheer zijn aangewezen als niet-toegankelijk omdat het rustgebieden betreffen voor vogels en het broedseizoen is aangebroken.

Afgeschoten grauwe gans - slachtpartij
Afgeschoten grauwe gans, Stede Broec | Foto via De Faunabescherming

Tijdens de gehele tocht van de jagers werd echter op alle percelen opgejaagd en geschoten. Ook op vrijdag 23 mei werd de rust in natuurgebieden wreed verstoord door jagers.

Zo’n vijf à zes jagers met aanhang en honden trokken door de natuurgebieden. Ganzen werden door middel van lichtkogels met een knal en vuurwerk uit het water gejaagd om vervolgens genadeloos te worden afgeschoten. De dieren vluchten met hun jongen het water in alwaar ze door de jachthonden een hoek in werden gedreven. Er dreven vele dode dieren in het water.

De Faunabescherming heeft contact gezocht met Staatsbosbeheer en de provincie maar daar is geen reactie opgekomen.

“Niemand maakt zich hier druk om”, aldus de Faunabescherming.

De jachtpartij is overigens op initiatief van een broccoliteler, die curieus genoeg geen teelt op zijn land heeft staan.

Staatsbosbeheer heeft inmiddels in een reactie laten weten zeer geschokt te zijn door de berichtgeving:

“Dit is absoluut niet de bedoeling. Wij zijn niet vooraf geïnformeerd hierover en als we dat wel waren geweest dan hadden we nooit toestemming gegeven. Dat heeft alles te maken met de werkwijze van de jagers”, aldus de woordvoerder.

Staatsbosbeheer stemt overigens wel in met afschot en vergassing van de ganzen op haar grondgebied.

Bram van Liere, lid van de Provinciale Staten van de Partij voor de Dieren zegt:

“De provincie moet voorkomen dat dit soort dingen gebeuren. Echt goed handhaven. Ik maak me zorgen over het beeld dat Jaap Bont oproept over ganzen. Hij is zo negatief over de dieren. Kennelijk denken jagers dat ze overal mee weg kunnen komen.”

Bron: Westfrieslandactueel.nl ©PiepVandaag.nl