Het omstreden Vlaamse slachthuis in Izegem gaat weer open. Wel moet het abattoir aan strengere regels voldoen, zo verklaart Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts. Het slachthuis raakte onlangs in opspraak nadat dierenwelzijnsorganisatie Animal Rights undercoverbeelden publiceerde van ernstige misstanden.

Izegem
Wachten op de onverdoofde slacht | Foto: screenshot video Animals Today/Vimeo

Op de beelden van Animal Rights is duidelijk te zien doe werknemers van het slachthuis runderen hardhandig bewerken met een stok om hen een schietbox in te jagen. De stok wordt op gevoelige delen van het lichaam van de dieren gestoten. Een werknemer dient systematisch elektrische schokken toe op de runderen, wat wettelijk niet toegelaten is. Verder is te zien hoe dieren – tegen de wet – onverdoofd worden geslacht.

Nog dezelfde dag besloot Ben Weyts het slachthuis voor onbepaalde tijd te sluiten. Naar aanleiding van de undercoverbeelden werd direct een inspectie gehouden in het abattoir, waarna deze werd gesloten. Eerder al toonde Animal Rights zeer schokkende undercoverbeelden van een exportslachthuis in Tielt.

Strengere maatregelen

Naar aanleiding van de acties van Animal Rights heeft Ben weyts besloten een gespecialiseerd team samen te stellen om een grondige doorlichting van de Vlaamse slachthuizen uit te voeren. Slachthuis Verbist in Izegem was als eerste aan de beurt. Dit abattoir heeft een lijst aan maatregelen gekregen, die als voorwaarde voor de heropening gelden:

 • productie in zeer beperkte capaciteit;
 • extra cameratoezicht op alle belangrijke plekken van het slachtproces, waarvan de beelden permanent op internet zullen worden geplaatst, zodat ze kunnen worden bekeken door iedereen die dat wil;
 • ontslag van het personeelslid waarvan op de undercoverbeelden te zien was dat hij de dieren mishandelde;
 • er mag alleen nog geslacht worden als de Animal Wellfare Officer (AWO, de verantwoordelijke Dierenwelzijn) in de slachtruimte aanwezig is om toezicht te houden;
 • de AWO krijgt een staffunctie bij het topmanagement;
 • verplichte aanpassingen en uitbreiding van de infrastructuur;
 • aangepaste en aangescherpte procedures voor het verdoven en slachten van dieren;
 • de elektrische veedrijver mag alleen nog gebruikt worden met toelating en in aanwezigheid van de AWO.
 • een extra personeelslid om dieren snel te bedwelmen.
  .

Stil protest

Animal Rights houdt vandaag om 11:00 uur een stil protest voor Slachthuis Verbist in Izegem om de mishandelde en gestorven dieren te herdenken.

Bronnen:

©AnimalsToday Monique van Dijk Armor