Vlaamse minister van Dierenwelzijn sluit slachthuis na publicatie undercoverbeelden

De Vlaamse minister van Dierenwelzijn Ben Weyts heeft het omstreden slachthuis in het Belgische Izegem gesloten. Naar aanleiding van undercoverbeelden die dierenwelzijnsorganisatie Animal Rights maakte werd er een controle gehouden in het slachthuis, waarna de minister besloot tot directe sluiting van het abattoir.

minister van dierenwelzijn

Screenshot videobeelden Animal Rights

De undercoverbeelden tonen hoe werknemers van het slachthuis runderen hardhandig bewerken met een stok om hen een schietbox in te jagen. De stok wordt op gevoelige delen van het lichaam van de dieren gestoten. Een werknemer dient systematisch elektrische schokken toe op de runderen, wat wettelijk niet toegelaten is. Verder filmde Animal Rights de doodsangst van runderen in de bedwelmingsbox. De dieren kunnen vanuit de box zien hoe hun soortgenoten opgetakeld en gekeeld worden. Er zijn runderen te zien die in volle paniek pogingen ondernemen om uit de box te klimmen.

Vlaamse minister Weyts tegen de Belgische zender VTM:

“Op basis van die beelden en eigen inspectie beslissen we nu om het slachthuis te sluiten.”

Nog voor het besluit van de minister van Dierenwelzijn besloot een aantal afnemers, waaronder winkelketens Delhaize en Colruyt, de samenwerking met het omstreden slachthuis per direct te beëindigen.

Het slachthuis wordt nu verzegeld. Wanneer het bedrijf aan de wettelijke vereisten voldoet, kan het wel weer open, verklaart woordvoerder Jeroen Tiebout van de Vlaamse Inspectie Dierenwelzijn.

De beelden kan je hier bekijken:

Bron: HLN, NOS ©AnimalsToday Monique van Dijk Armor

Gerelateerde artikelen:

Reacties

  1. Stop this madness.!!!

  2. Sluit ze maar allemaal, want het is een grote schande voor de mensheid, dat je zo met andere mede wezens omgaat en je moet wel een behoorlijke sadist wezen om dat soort werk te willen doen, geestelijk toch niet alles op een rijtje.
    Vlees het meest zinloze en walgelijk product.

  3. H.vd Broek zegt:

    Sluit dit vreselijk moord huis dit kan niet mag niet een dier heeft recht op humaniteit , en deze beulen zijn zwaar gefrustreerd, ik wil niet eens die beelden zien., maar heb op tv genoeg te gezien.