De hondenhandelaar uit Haarsteeg waar eerder deze maand 23 honden in beslag werden genomen, krijgt de dieren niet terug. Dat heeft Rijksondernemend Nederland (RVO) bekend gemaakt.

23 verwaarloosde honden
Foto: Pexels

De dieren werden begin september aangetroffen op adressen van een vermeende hondenhandelaar in de gemeenten Landerd en Heusden. De slechte huisvesting en verzorging waren aanleiding voor het direct weghalen van de dieren.

Na meldingen via 144 kwamen de politie en de LID de zaak op het spoor. Tijdens een controle in het woonhuis van de hondenhandelaar in Heusden werden 5 pups en 2 volwassen honden aangetroffen. De dieren hadden last van vlooien en zaten in vuile paardenboxen. Uit de administratie die in het huis werd gevonden blijkt dat de man handelde in de honden en werden aanwijzingen gevonden dat dit niet volgens de regels gebeurt.

In Landerd werden in twee donkere schuren die gebruikt worden door de handelaar nog eens 33 honden, waaronder pups, aangetroffen. De verblijven van de honden waren te klein, nat en vuil en de ruimte was donker. Ook deze dieren zaten onder de vlooien en luizen zo constateerde een dierenarts. 23 honden werden daarop in opdracht van RVO in bewaring genomen. Helaas bleven 17 honden achter bij de handelaar.

De handelaar krijgt voor zowel de honden bij het woonhuis als de 10 overgebleven honden in de schuren bestuursrechtelijke maatregelen opgelegd. Ook de kosten voor de opvang van de 23 honden die wel in bewaring konden worden genomen zullen op de handelaar worden verhaald.

De handelaar zelf ontkende eerder bij Omroep Brabant dat hij slecht voor zijn dieren zou zorgen. Hij dacht met wat simpele aanpassingen aan de hokken de dieren wel weer terug te krijgen. Gelukkig werd anders besloten en worden in ieder geval deze 23 honden herplaatst.

Bron: Omroep Brabant ©AnimalsToday