Een controversiële deal tussen het Afrikaanse land Sierra Leone en China kan wel eens desastreus uitpakken voor beschermd regenwoud, het strand en de vissen. Voor een slordige 45 miljoen euro verwerft China een concessie voor de aanleg van een industriële vissershaven over een strook van 100 hectare woud en strand. Tegenstanders vrezen ‘een catastrofale humane en ecologische ramp’.

pangolin
Rampspoed: Sierra Leone verkoopt regenwoud voor Chinese haven | ©Pangolin Conservation

Duikerantilopes en pangolins

Het gouden en zwarte zand van het Black Johnson Strand aan de randen van het Western Area Peninsula National Park (Unesco Werelderfgoed), biedt huisvesting aan bedreigde dieren als duikerantilopes en pangolins (schubdieren). Het water zit vol sardines, barracuda’s en tandbaarzen, waarmee lokale vissers in 70 procent van de binnenlandse vraag naar vis kunnen voorzien.

Visfabriek of haven

Nadat rumoer ontstond over geruchten van een geplande visfabriek met Chinese banden, erkende het Sierra Leoonse Ministerie van Visserij dat er inderdaad een deal is gesloten, maar ontkende dat het gaat om een fabriek. Het zou gaan om een moderne haven met duurzaam afvalmanagement en oog voor de omgeving, waar op grotere vissoorten zoals tonijn wordt gejaagd ten behoeve van de export. Volgens de overheid is Black Johnson de meest geschikte bouwlocatie, en voor landeigenaren die verplicht moeten verkassen is ruim een miljoen euro aan compensatie gereserveerd.

Juridische acties

Toch blijven er veel vragen onbeantwoord. Twee lokale organisaties, het Institute for Legal Research and Advocacy for Justice (ILRAJ) en Namati Sierra Leone, hebben de overheid officieel om opheldering gevraagd door een beroep te doen op de Wet op Informatie uit 2003. Ze vragen drie dingen: inzage in rapportages over de effecten voor het milieu en voor de bevolking, inzage in stukken waaruit zou blijken waarom juist dit strand zo geschikt is als bouwlocatie, en een kopie van de overeenkomst met China.

James Tonner heeft samen met zijn moeder Jane land in het gebied. In een open brief heeft hij zich gericht tot President Julius Maada Bio, met de vraag of hij wil en kan ingrijpen. Daarnaast heeft Tonner een crowdfundingsactie gestart om middelen te verzamelen voor een juridische herzieningsprocedure. Volgens hem is de deal namelijk ongrondwettelijk, en is onteigening op deze manier in Sierra Leone alleen toegestaan als dit in het algemeen belang gebeurt. En daarvan is geen sprake nu de locatie zo gekozen is dat velen er schade van ondervinden. Zeker nu de geboden compensatie ver onder de maat is; het bedrag ligt zo’n 30 keer onder de marktwaarde van de grond.

Er moet ontwikkeling zijn

De Minister van Visserij, Emma Kowah Jallo, houdt intussen voet bij stuk:

“Ik kan hier categorisch ontkennen dat er een visfabriek is gepland in Black Johnson. Wel werken we aan een vissershaven die wordt gebouwd door de Chinese overheid. Een visfabriek vist alle jonge vissen weg en vermaalt ze tot varkensvoer, en doet aan viskweek – maar dat is hier helemaal niet aan de orde.”

De helft van het benodigde land is eigendom van de staat, maar voor het overige deel moeten mensen verplicht verkassen. Toch zegt de Minister:

“Wees geduldig, we willen groei, we willen een opkomend land zijn. We zullen ontwikkelen en iemand moet daarvoor de prijs betalen.”

Bron:

©AnimalsToday.nl Laura Lancée