Zo’n 390.000 jaar geleden ontstond het genetische verschil tussen de ‘normale’ orka en zijn uiterst zeldzame familielid ‘Ecotype D’. Type D werd in 1955 ontdekt in Nieuw-Zeeland en het heeft bijna 50 jaar geduurd eer de zeldzame variant weer werd waargenomen. Op 26 december 2014 zijn ze voor het eerst gefilmd in de zuidelijke Indische Oceaan.

Orka Ecotype D
Foto: still YouTube

Sea Shepherd achtervolgde op tweede kerstdag de Thunder, een schip met stropers op jacht naar Arctische tandvissen. Bij de Crozeteilanden in het zuiden van de Indische Oceaan werd de bemanning van de Bob Barker geholpen door 13 orka’s. De groep zwom een uur met het schip mee en kon gefilmd worden. De dieren hadden een boller voorhoofd dan hun algemenere soortgenoten en een puntiger rugvin. Marien ecoloog en orka-expert Robert L. Pitman van NOAA in de Verenigde Staten analyseerde de beelden en bevestigt dat het om de zeldzame orka’s gaat, zo meldt Sea Shepherd.

De bemanning van de Bob Barker is blij met de ontmoeting, zegt Chief Engineer Erwin Vermeulen:

“De bemanning keek vol ontzag naar de 13 orka’s, waaronder een jong en een groot volwassen mannetje, terwijl ze meesurften op de boeggolf. De show duurde bijna een uur en we zagen ze boogzwemmen en met hun staarten op het water klappen.”

In het Antarctisch gebied zijn de orkasoorten verdeeld in type A tot en met D. A komt het meest voor en is gelijk aan de zwart-witte orka’s op het noordelijk halfrond. De verschillen tussen de soorten uiten zich in de tekening, oogkenmerken en de bouw. Ook verschilt hun voedsel. De eerste Ecotype D orka werd ontdekt nadat er 17 aanspoelden op het strand van Paraparaumu in Nieuw-Zeeland, zo’n 50 km ten Noorden van de hoofdstad Wellington. Uit later DNA-onderzoek van de dieren bleek dat de orkasoorten zich bijna 400.000 jaar geleden van elkaar afsplitsten.  Verder is er weinig bekend over type D. Sinds 1955 zijn er nu 13 waarnemingen geweest en voor zover bekend zijn ze ditmaal voor het eerst op film vastgelegd.

Bekijk de zeldzame orka’s:

Bron: Sea Shepherd ©PiepVandaag.nl  Bart van Riel