Kapitein Sid Chakravarty van het Sea Shepherd-ship ‘Sam Simon’ heeft aangekondigd 3 illegale vissersschepen te willen gaan onderscheppen, nadat die eerder in de Zuidelijke IJszee de marine van Nieuw-Zeeland van zich hadden afgeschud. De illegale schepen worden nu door niemand meer achtervolgd, maar Sea Shepherd waarschuwt de stropers dat ze er aankomen.

Sea Shepherd
De Sam Simon van Sea Shepherd. Foto: Saberwyn/Wikipedia

De waarschuwing komt nadat de marine van Nieuw-Zeeland besloot de achtervolging af te blazen en terug te keren naar thuishaven Wellington. Aanvankelijk had de marine de stropers wel onderschept, maar die weigerden geënterd te worden waarna ze er vandoor gingen. Kapitein Chakravarty van de Sam Simon:

“Met drie rondvarende criminele schepen en een terugtrekkende marine is de Sam Simon het enige schip met de intentie en de middelen om de stropers opnieuw te lokaliseren. Wij kennen deze wateren door en door, we hebben een schip bestand tegen ijs, en we hebben de wil om direct in te grijpen en hun criminele activiteiten fysiek stil te leggen.”

Misdaadkartel

De illegale schepen, de Songhua, Kunlun en Yongding, varen onder de vlag van Equatoriaal-Guinea en zouden banden hebben met het Spaanse misdaadkartel Vidal Armadores. De stropers worden onder meer verdacht  van de jacht op tandvissen in de Arctische wateren. De marine van Nieuw-Zeeland had van Equatoriaal-Guinea toestemming gekregen om de schepen te enteren, maar dat verliep dus anders. Interpol heeft de schepen op de paarse lijst staan, en verzorgt daarmee informatie over activiteiten en de mogelijke verblijfplaats van de stropers.

Sheriff

Op de website van Sea Shepherd klaagt kapitein Peter Hammarstedt van de Bob Barker over de achterblijvende rol van Australië in het bestrijden van stropers:

“Afgelopen jaar liet de Australische overhead verstek gaan bij het sturen van een speciaal toegerust schip om de walvisvangst te monitoren, zoals ze toegezegd hadden. Dit jaar staan twee veertig dagen durende patrouilles gebugetteerd, maar nog steeds stond de marine van Nieuw-Zeeland er alleen voor, met slechts één schip om de stropers te grazen te nemen. Nu zij de moed hebben opgegeven zijn wij ‘de laatste sheriff in de stad’.”

Eind december trof de bemanning van de Sea Shepherd-schepen Sam Simon en Bob Barker een enorm illegaal visnet aan in Antarctische wateren, ten zuidwesten van Perth, Australië. Het net bleek zo’n 25 kilometer lang te zijn en zat vol tandvissen en talloze dode ‘bijvangst’. Het schip wat daarvoor verantwoordelijk was, de ‘Thunder’, wordt nu al een maand achtervolgd door de Bob Barker.

Bron ©PiepVandaag.nl Bart van Riel