Sea First Foundation wil Nederlandse en Belgische restaurants, snackbars, kantines en de consument in het algemeen overtuigen van de noodzaak roofvissen als tonijn en zwaardvis met rust te laten. Roofvissen spelen een sleutelrol in het ecosysteem oceaan. Wanneer deze dieren uitsterven, is de balans in dit fragiele ecosysteem ernstig verstoord, zoals nu al het geval is.

Tuna Free

Blauwvintonijn is het symbool geworden van industriële overbevissing, één van de grootste ecologische crisissen van onze tijd. Tonijnen komen als verschillende soorten en in verschillende maten en kleuren voor, maar allemaal hebben ze gemeenschappelijk dat het bijzondere dieren zijn. Het zijn echte atleten, kunnen tot wel 4 meter groot worden, vertonen warmbloedige eigenschappen, kunnen enorme afstanden afleggen, moeten constant in beweging zijn om in leven te blijven, en hebben een sterk ontwikkeld centraal en perifeer zenuwstelsel waardoor ze gevoelig zijn aan pijn. De blauwvintonijn versnelt sneller dan een race-auto, wordt gemiddeld drie meter en weegt meer dan een koe. Bovendien is de blauwvintonijn sterker bedreigd dan de ijsbeer en is hij even belangrijk voor het ecologisch evenwicht in zee als een tijger dat is op het land. Net als tijgers en ijsberen, zijn de meeste tonijnsoorten ernstig bedreigd en zijn het prachtige, onmisbare toproofdieren.

Steeds meer mensen kiezen er daarom voor deze vissen niet langer te eten om zo de resterende visbestanden te sparen. Maar niet alleen blauwvintonijn, ook de andere tonijnsoorten wacht hetzelfde lot indien ons eetpatroon niet snel verandert. Met de Tuna Free campagne tracht Sea First alle tonijn van de menu’s van restaurants, snackbars en kantines van zowel scholen, overheden als bedrijven te halen en ja, zelfs uit de rekken van winkels.

Deelnemende restaurants krijgen een sticker met de vermelding ‘proud to be tuna free’ die ze op de ruit of deur van het restaurant kunnen uithangen alsook op de website kunnen plaatsen. Op deze manier weten klanten dat het restaurant waar ze eten bekommerd is om duurzame visserij en om die reden kiest geen tonijn aan te bieden. De eerste 50 restaurants die zich aanmelden, krijgen een gratis exemplaar van het visvervangende receptenboek ‘NON*FISH*A*LI*CIOUS’.

Tuna Free is één van de goede doelen die gesteund kan worden met je lidmaatschap van Omroep Piep! Maak jij je zorgen over onderwerpen zoals bovenstaand en zou je willen dat iedereen weet dat het vijf voor twaalf is? Word lid van Omroep Piep! en het komt op tv!

Tegelijkertijd kun je de Tuna Free campagne van Sea First Foundation direct steunen met je lidmaatschapsgeld, klik hier.

Tuna Free Infographic

Meer informatie? Download het infopakket (.PDF)

©PiepVandaag.nl