Een schaap dat tien dagen vastzat in een mijnschacht is gered door het Aberglaslyn Mountain Rescue Team (AMRT). Het voorval vond plaats in een oude mijnschacht in de buurt van Nantlle, Wales (VK).

Schaap gered na tien dagen in mijnschacht
Schaap gered na tien dagen in mijnschacht | Foto: Aberglaslyn Mountain Rescue Team

Het team van AMRT kwam in actie nadat de politie van Noord-Wales werd gealarmeerd. Het dier had in die tien dagen veel gewicht verloren. Penningmeester Drew Leech van AMRT zei:

“In 12 jaar ben ik bij slechts twee schapenreddingen betrokken geweest, omdat de boeren meestal in staat zijn de dieren zelf terug te halen. Dit schaap bevond zich echter in een zeer verraderlijke positie, op een klein plateau met een diepe afgrond, waarvan we de bodem niet konden zien. De situatie was veel te gevaarlijk voor de boer om een reddingspoging te ondernemen.”

In zak uit schacht gehaald

Na veel discussie over de veiligste en meest praktische manier om het schaap eruit te halen zonder het verder de schacht in te jagen, werd een volledig touwsysteem opgezet met twee vrijwilligers die ongeveer vier meter werden neergelaten. Het tweetal heeft de ooi omsingeld zodat ze haar in veiligheid konden brengen.

“Na een korte worsteling werd het dier, dat ongelooflijk genoeg nog een enorm uithoudingsvermogen had, gevangen. Op aanwijzing van de boer werden drie van haar poten vastgebonden, voordat ze in een zak werd gestopt om veilig uit de schacht te worden gehaald.”

Het dier is daarna aan de boer overhandigd. Volgens het reddingsteam zou het dier zonder hulp zijn omgekomen in de mijnschacht.

Schaap gered na tien dagen in mijnschacht
Foto: Aberglaslyn Mountain Rescue Team

Help een verwenteld schaap

Het schaap had het geluk dat er nog wat te eten te vinden was, waardoor ze het had overleefd. Als het dier op haar rug terecht zou belanden, dan zou het anders af hebben kunnen lopen. Een schaap dat langere tijd op haar zij of rug ligt, de zogenoemde verwenteling, kan niet zelfstandig overeind komen en zal zonder hulp komen te overlijden. Bij een schaap dat op de rug ligt, komen de organen en met name de longen in verdrukking, waardoor het moeite krijgt met ademen en uiteindelijk zal overlijden aan een gewisse dood.

Als jij een verwenteld schaap ziet, kom dan in actie en volg de aanwijzingen van de Dierenbescherming. Lees het volledige artikel hier en bekijk de instructies hieronder:
.

Bronnen:

#GNvdD: Schaap gered en verlost van 20 kg wol

©AnimalsToday.nl Jane Sauer