De Rotterdamse politie heeft een jonge haan opgehaald die achtergelaten was in een hotelkamer waar al uitgecheckt was. In de kamer werden ook wierook, kaarsen en messen gevonden. De haan belandde op het politiebureau waar er naar een goede opvang voor de jonge haan werd gezocht. Het dier eindigde uiteindelijk bij de dierenorganisatie Zwerfkip & Zo.

jonge haan
Rotterdamse politie vindt jonge haan in hotelkamer | Foto: Comité Dierennoodhulp

Trini van den Bos van Zwerfkip & Zo antwoordde de politie dat ze plek zou maken voor de haan. De haan zal zorgvuldig herplaatst worden op een fijne plek waar hij samen met een aantal hennen oud mag worden. Een dag eerder werd ook al in dezelfde regio de dierenambulance van de Dierenbescherming gebeld die weigerde om een gedumpte zwaargewonde jonge haan op te halen en naar de dierenarts te brengen.

Jonge haan

Het is gelukkig goed gekomen met de jonge haan. Helaas is dit geen uitzondering en wil een groot deel van de dierenambulances in ons land niet rijden voor gedumpte kippen terwijl het hier om dieren in nood gaat. Ook is er nauwelijks fatsoenlijke opvang voor deze dieren. Vrijwel geen dierenasiel vangt ze op en de enkele vogelopvangen die ze wel opnemen geven de dieren soms door aan een boer of , zoals in het geval van de Rotterdamse Vogelklas Karel Schot, aan dierenhandelaar Siem van ’t Hart. Hierdoor komen de dieren van de regen in de drup terecht en eindigen ze vaak als voedseldier.

jonge haan
Rotterdamse politie met jonge haan | Foto: Foto: Comité Dierennoodhulp

Comité Dierennoodhulp en Zwerfkip & Zo vinden het schandelig dat een groot deel van dierenambulances en opvangcentra deze dieren in de kou laten staan waardoor ze uiteindelijk doodgaan. Trini van den Bos:

“Kippen worden landelijk op grote schaal gedumpt en maar weinig dierenorganisaties en overheden maken zich druk om deze dieren. Maar ook voor deze dieren moet er net zo goed goede opvang zijn en ook horen dierenambulances voor deze dieren te rijden.”

Zij zal samen met Comité Dierennoodhulp en andere dierenwelzijnsorganisaties een brandbrief hierover sturen aan de Burgemeester en Wethouders en de gemeenteraad van Rotterdam. Het is hoog tijd dat Rotterdam ook voor deze dieren goed gaat zorgen.

Strafbaar

Het dumpen van dieren is strafbaar. Als mensen een hond in het bos dumpen voor de vakantie vinden we dit niet oké. Dit geldt dus ook voor kippen. De dierenorganisaties zijn van mening dat als je een dier neemt of geboren laat worden je ook de verantwoordelijkheid daarvoor hebt en het dier een goed leven dient te geven. Ook als het je wat minder uitkomt. Mensen die dieren dumpen of doden zouden een houdverbod dienen te krijgen.

Kippen en hanen zijn intelligente dieren

Kippen zijn wat intelligentie betreft vergelijkbaar met apen blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.  Deze dieren honderd individuen van elkaar onderscheiden waaronder naast soortgenoten ook mensen. Kippen hebben hun eigen taal met 30 verschillende geluiden die allemaal een eigen betekenis hebben. Kippen hebben zelfbewustzijn waardoor ze allemaal een uniek karakter hebben. En kippen leren van elkaar, waarbij ze succesvol gedrag kopiëren en minder succesvol gedrag afzweren. Kippen kunnen bovendien net zoals mensen elkaar ook misleiden en empathie tonen ten aanzien van elkaar.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl