Door stormachtig weer is afgelopen maand een recordaantal robben aangespoeld op stranden in de provincie West-Kaap, Zuid-Afrika. Reddingswerkers trotseerden het zware weer om de dieren terug naar hun rotsen te brengen.

robbenpups
© Damien Naidoo via Wikimedia Commons

Volgens professor Les Underhill van de afdeling Biologie aan de Universiteit van Kaapstad zijn de robbenpups van de rotsen gespoeld door het zware weer.

“Zowel Seal Island in Valsbaai als de rotsen van Koeberg liggen vrij laag, waardoor de dieren bij hoge golven zo wegspoelen.”

Er waren al vrij veel pups voor de tijd van het jaar, ze zijn volgens Underhill in een uitzonderlijk korte periode begin december geboren. De jonge dieren kunnen nog niet zwemmen.

Een vrijwilliger van het National Sea Rescue Institute gebruikte een jetski om 117 pups terug te brengen naar eilandjes nabij het natuurreservaat Koeberg. De dieren spoelden vorige week aan op een privéstrand nabij de Koeberg-kerncentrale.

Ook in Valsbaai spoelden zeehonden aan; twee vissers hielpen dierenwelzijnsorganisatie SPCA 82 robbenpups terug te brengen naar Seal Island. 84 aangespoelde robben werden al eerder in december gered, de SPCA houdt de meeste pups in bassins tot ze weer naar Seal Island kunnen. Daarnaast spoelden circa 200 dieren aan in Mosselbaai.

Volgens Megan Read van SPCA zijn er de afgelopen zes jaar niet eerder zoveel robben aangespoeld in West-Kaap.

Niet alleen in Zuid-Afrika strandden veel zeehonden, ook in het Britse Cornwall spoelden aan het einde van 2014 meer pups aan dan gebruikelijk. Ongeveer de helft van het aantal aangespoelde grijze zeehonden was dood. De oorzaak hiervan is nog niet duidelijk, daarom worden de dode dieren onderzocht. Het aantal strandingen baart de organisaties die zich bezig houden met de bescherming van zee(zoog)dieren zorgen. Vooral omdat het niet alleen om zeehonden gaat: ook dode dolfijnen, walvissen, bruinvissen, schildpadden en een reuzehaai spoelden vorig jaar aan, evenals veel zeevogels, vissen en kwallen.

Bronnen: TimesLive, CornwallWildlifeTrust ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde