Een rendier trekt een man gekleed in een boxershort en een kerstmuts voort. Dat bizarre tafereel was vorige week te zien op de Nieuwmarkt in Amsterdam.

rendier
Rendieren en andere wilde dieren mogen niet gebruikt worden voor reclamestunts | Foto: Pixabay

Het blijkt een reclamestunt van A-dam Underwear. Eerder deze maand gebruikte het bedrijf een paard bij een stunt waar een sinterklaas in boxershort door de straten van Amsterdam galoppeerde.

Nieuwe wet
A-dam Underwear gebruikt bij zijn stunts vaker dieren. Zo ging vorige maand een opgepompte sint in zijn shorts op een paard door de straten. Helaas mogen paarden worden gebruikt voor reclamestunts, maar rendieren zeker niet, aldus fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in Amsterdam Johnas van Lammeren:

“Vorig jaar is een nieuwe wet ingegaan die wilde dieren moet beschermen tegen dit soort acties. Door die wet mogen bijvoorbeeld paarden nog wel voor optredens en reclamestunts worden gebruikt, maar wilde dieren zoals rendieren of olifanten niet.”

Die wetgeving is er volgens Van Lammeren niet voor niks:

“Dergelijke stunts pakken bijna altijd slecht uit voor de dieren. We willen daarom dat dit bedrijf een boete krijgt.”

Van geen kwaad bewust
Bij A-dam Underwear zijn ze zich naar eigen zeggen van geen kwaad bewust. Bram van Leeuwen van het bedrijf:

“We houden juist enorm van dieren. We zouden nooit een stunt doen waarbij de dieren in gevaar komen.”

Van Leeuwen is dan ook niet van plan dergelijke acties in de toekomst zonder dieren te organiseren ook niet als hij daar een boete voor krijgt:

“Het hangt ervan af hoe hoog ‘ie is.”

Bron ©PiepVandaag.nl