De grijze roodstaartpapegaai wordt na 2 januari 2017 strenger beschermd. Dit besluit is genomen in oktober tijdens de CITES-conferentie in Johannesbrug. Door illegale handel en stroperij wordt de roodstaartpapegaai ernstig in haar voortbestaan bedreigd.

grijze roodstaartpapegaai
Grijze roodstaartpapegaai | Foto: DickDaniels/Wikimedia

Deze beslissing heeft al gevolg dat er vanaf 2 januari een EU-certificaat nodig is voor het overdragen van een roodstaartpapegaai. Vanaf februari kunnen eigenaren een certificaat aanvragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) als een dier van eigenaar gaat wisselen.

De grijze roodstaartpapegaai wordt helaas nog vaak als huisdier gehouden in Nederland. Oorspronkelijk komt de vogel uit West- en Oost-Afrika. Het leefgebied van het dier is de afgelopen jaren enorm verkleind met als gevolg dat de populatie van in het wild levende roodstaartpapegaaien ook enorm is afgenomen.

Administratieplicht
Besloten is daarom dat deze papegaaiensoort op de CITES lijst zal worden bijgesteld naar Bijlage A van de Basisverordening. Dat betekend dat eigenaren van deze dieren de vogels moeten merken met pootring die naadloos gesloten is of als dat niet mogelijk is chippen. Daarbij heeft de eigenaar een soort administratieplicht. Handel in grijze roodstaartpapegaaien is alleen nog maar in uitzonderlijke gevallen en in bepaalde mate toegestaan. Het zou dan bijvoorbeeld moeten gaan om dieren die aantoonbaar in gevangenschap zijn gefokt en geboren waarvan de ouders legaal zijn aangekocht.

Bron ©PiepVandaag.nl