Vanwege voortdurende onrust in de Gazastrook moet Stichting VIER VOETERS de geplande reddingsmissie van ruim 40 dieren in Rafah Zoo uitstellen. Het oorspronkelijke plan was om eind maart  de verwaarloosde dierentuin in Rafah te evacueren en de dieren in reservaten in Jordanië en Zuid-Afrika te plaatsen.

Gazastrook
Bij deze leeuwin in Rafah Zoo werden de klauwen verwijderd met een tuinschaar | Foto: © Stichting VIER VOETERS

Sinds maandag 25 maart heeft VIER VOETERS meerdere keren geprobeerd Gaza binnen te gaan, maar alle grenzen richting Gazastrook zijn gesloten vanwege gewelddadige escalaties. De reddingsmissie wordt voortgezet zodra de situatie ter plekke verbeterd is. In de tussentijd helpen lokale vrijwilligers in Gaza VIER VOETERS door de dieren te voeden.

Alle dieren worden gered uit ‘horror-dierentuin’ Rafah Zoo in Gaza

Stand-by

De ruim 40 dieren die gevangen zitten in Rafah Zoo – waaronder vijf leeuwen, een hyena, verschillende apen, wolven, stekelvarkens, vossen, katten, honden, emu’s en struisvogels – blijven de focus van de VIER VOETERS’ grootste reddingsmissie. Het reddingsteam, bestaande uit deskundige dierenartsen en dierverzorgers, was op maandag al onderweg naar Gaza om voorbereidingen te treffen voor de evacuatie. De escalerende onrust in de regio dwarsboomde dit plan. Maar VIER VOETERS dierenarts en missieleider Dr. Amir Khalil houdt moed:

“Door de gesloten grensovergangen was het onmogelijk voor ons team om Gaza binnen te gaan. We houden de situatie in de gaten en de reddingsmissie zal plaatsvinden zodra de veiligheidssituatie stabiel is. We blijven stand-by en zijn klaar om de missie voort te zetten. Ongeacht hoe lang we moeten wachten, we zullen de dieren in Rafah Zoo niet opgeven.”

Rafah Zoo berucht

In het begin van 2019 kwam Rafah Zoo wereldwijd in het nieuws toen vier leeuwenwelpen doodvroren en toen kort daarna de klauwen van een 14 maanden oude leeuwin op brute wijze verwijderd werden met een tuinschaar, waardoor ze voor altijd verminkt is.

Rafah Zoo in Gaza: eigenaar wil klauwen van meer leeuwen verwijderen

Bron: