Het aantal meldingen over wildstropers in Limburg dat binnenkomt bij de Koninklijke Jagersverenging neemt toe. Het gaat niet alleen over stropen met illegale wapens maar ook het spelelement door middel van gokken wordt steeds benoemd. Mensen zetten bijvoorbeeld geld in om te gokken welke jachthond het eerst een haas vangt.

wildstropers
Hazen zijn onder meer het doelwit van wildstropers | Foto: publiek domein

Een woordvoerder van de jagersvereniging bevestigt dat er vaker gestroopt wordt:

“Afgelopen najaar hebben we reeën gevonden die met een klein kaliber kogel zijn beschoten. Daarmee dood je zo’n dier niet direct. Het raakt gewond en komt uiteindelijk veel later ellendig aan zijn eind.”

Noodklok

Al in 2013 luidden Boswachters en politieagenten de noodklok in de Tweede Kamer. Zij vroegen politici onderzoek te doen naar zeer agressieve stropersbendes die actief zijn in Nederland en natuurgebieden afstruinen. Ze zijn zwaar bewapend en slachten grote hoeveelheden wild af. Niet eens voor het geld maar gewoon voor de lol. Meestal zijn ze uit op konijnen, hazen en reeën.

Nederland paradijs voor stropers

Vrij spel

Ad Bogers, destijds teamleider Milieudienst bij de Landelijke Politie in Brabant, tijdens de hoorzitting in de Tweede Kamer:

“In natuurgebieden hebben stropers vrij spel. Er zijn nauwelijks agenten beschikbaar om de stropers te stoppen. Ter illustratie per zestig agenten is er één persoon die twintig procent van zijn of haar tijd hieraan mag besteden.”

Volgens Bogers nam het Openbaar Ministerie het probleem niet serieus:

” De stropersbendes werken samen in groepen met soms wel dertien mensen. Ze hebben snelle voertuigen waarmee ze makkelijk op ruig terrein kunnen rijden en deze voorzien van valse nummerborden. Daarbij zijn ze extreem agressief. Als ze iemand tegenkomen die ze een strobreed in de weg legt gebruiken ze geweld.”

Zeer agressieve stropersbendes actief in Nederland

Tip ons

Animals Today bericht regelmatig over stroperij in Nederland. Ook tips die via ons binnenkomen zullen doorgestuurd worden naar de politie en/of dieper door onze moederorganisatie House of Animals onderzocht worden (de keuze is aan de melder of we zijn of haar informatie mogen doorgeven aan de politie). Ook anonieme tips mogen gemaild worden naar redactie@animalstoday.nl – met als onderwerp ‘stropers’.

Bron:

©AnimalsToday.nl