In twintig jaar tijd zijn er nog nooit zoveel paarden geslacht als in dit jaar. In de eerste helft van 2012 zijn er al 4500 paarden gedood in slachthuizen, terwijl dat aantal voor geheel 2011 nog op 3400 lag. 

Paarden
Paarden | Foto: Wikimedia Commons

 

De verklaring voor het recordaantal paardenslachtingen is dat er een paardenoverschot zou zijn in Nederland. Door de economische crisis is de paardenmarkt in elkaar is gezakt. Paardenbezitters willen van hun dieren af en bieden ze aan op internet of brengen ze naar het slachthuis. Steeds meer gezonden dieren, die niet oud, ziek of kreupel zijn, komen bij de slachters terecht.

Te veel paarden in Nederland
Er zou een paardenoverschot zijn in Nederland, zo meldt NRC-Next vandaag. Naar schatting van het Landbouw-Economisch Instituut lopen er zo’n driehonderd- tot vijfhonderdduizend paarden in Nederland rond. Volgens het meldpunt dierenmishandeling van de KLPD zijn er in de afgelopen jaren meer meldingen binnenkomen van verwaarloosde paarden en pony’s.  PiepVandaag.nl meldde al verscheidene keren over een paardenhandelaar in Weert, die har paarden ernstig verwaarloost. Partij voor de Dieren heeft hier Kamervragen over gesteld. Volgens de Dierenbescherming onderschatten veel paardenbezitters wat er komt kijken bij het houden van een paard.

Bron: Nu.nl ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor