De Partij voor de Dieren wil dat Nederland bij de Chinese overheid aandringt om het verbod op de handel in wilde dieren permanent te maken. Ook moet er een importstop komen op beschermde dieren en dierlijke producten afkomstig uit China, om verspreiding van het nieuwe coronavirus naar Nederland tegen te gaan.

coronavirus
Eenden, duiven en kippen op een markt in China | Foto: publiek domein

De Chinese overheid heeft de handel in wilde dieren verboden omdat het nieuwe coronavirus waarschijnlijk afkomstig is van een markt in Wuhan, waar naast vis ook wilde dieren als slangen en vleermuizen werden verhandeld. Zolang de handel en consumptie van wilde dieren geen halt wordt toeroepen, zullen ziekteverwekkers zoals het coronavirus de kop op blijven steken. Zo had de SARS-pandemie in 2003 ook een dierlijke oorsprong. Frank Wassenberg stelde hierover gisteren Kamervragen namens de Partij voor de Dieren:

“We hebben kennelijk niets geleerd van eerdere dodelijke ziekte-uitbraken. Om te voorkomen dat dergelijke ziektes ontstaan en zich uitbreiden, zijn niet alleen maatregelen nodig om de kans op besmetting van mens op mens te verkleinen. Als we dit soort uitbraken willen voorkomen, moeten we het bij de bron aanpakken. De legale en illegale handel in beschermde dieren vormt een groot besmettingsrisico. Nederland is met Schiphol en de havens een belangrijke doorvoerhaven voor deze handel.”

Daarom wil de Partij voor de Dieren dat de minister een importstop invoert op wilde dieren en dierlijke producten afkomstig uit China. Daarnaast moet de minister de huidige wetgeving rond de handel in beschermde dieren heroverwegen, in het kader van het risico op verspreiding van zoönosen. Wassenberg:

“Ondanks hun beschermingsstatus mogen veel wilde dieren nog steeds gewoon verhandeld worden. De Partij voor de Dieren pleit al jaren voor een totaalverbod. De dieren zijn niet voor niets beschermd en bovendien vormt de legale handel de ideale dekmantel voor het illegaal verhandelen van de meest zeldzame, kwetsbare dieren. Dit zorgt er niet alleen voor dat dieren uitsterven, het is ook een groot risico voor de volksgezondheid. Niet voor niets heeft China de handel in wilde dieren(producten) na het uitbreken van het coronavirus verboden. Nederland moet snel volgen.”
.

  • Lees ook:

Illegale handel in wilde dieren bedreigt ook de mens

.
Bron:

  • Persbericht Partij voor de Dieren