Alweer doet een voormalig trainer van orka’s in SeaWorld uit de doeken wat voor een gruwelijkheden zich achter de schermen afspelen. Dit keer is het John Hargrove die verteld over de horror bij SeaWorld San Diego.

SeaWorld
Foto: Wikimedia Commons

“Ik ben medeplichtig aan het verkopen van een leugen aan het publiek.”

Het lijkt zo op het oog allemaal prima in orde voor de bezoekers van SeaWorld maar de werkelijkheid is heel anders. Achter de schermen is alleen maar kommer en kwel vertelt Hargrove.

“Ik moet mijn verhaal blijven vertellen, zelfs al is het om maar één persoon tegen te houden om te betalen voor een show waarin orka’s gemarteld worden om trucjes te doen.”

Hargrove noemt SeaWorld een horrorhuis. Als de show voorbij is zwemmen de orka’s lusteloos in hun bassins. Uit frustratie en verveling botsen ze met hun koppen tegen de betonnen wanden.

Vorige week overleed orka Kasatka. Volgens SeaWorld zou de orka hebben geleden aan een longziekte. Volgens Hargrove echter die de orka tot 2012 trainde is er veel meer aan de hand geweest.

“Ze is gestorven door infecties door jarenlange gedwongen inname van antibotica”, zegt hij. “Orka’s in gevangenschap zijn constant ziek. Ze krijgen dagelijks antibiotica en andere medicijnen toegediend en uiteindelijk faalt hun immuunsysteem.”

“SeaWorld zal de autopsie nooit vrijgeven, maar Kasatka heeft eindeloos afgezien”, zegt Hargrove. “Alleen maar om trucjes te kunnen doen voor mensen.”

“Ik kan niet meer tellen hoeveel orka-aanvallen ik gezien of zelf meegemaakt heb. Het is zelfs een wonder dat ik nog leef.”

“Ik heb jarenlang geloofd dat orka’s in gevangenschap de mensen iets bijleren, maar Kasatka was heel ongelukkig”

Hargrove zet nu alles op alles om de waarheid achter SeaWorld te verspreiden.

“Ze leefde in barbaarse en gruwelijke omstandigheden. Ik ben medeplichtig aan het verkopen van een leugen aan het publiek.”

Zo zette hij zijn schouders onder de documentaire ‘Blackfish‘ over het leven van de orka’s in SeaWorld. Het park noemde die documentaire misleidend, maar de bezoekersaantallen namen wel een snelle duik.

Tilikum
Orka Tilikum, meestal ingezet als uitsmijter van de show, waarbij hij het publiek nat spettert, is ernstig ziek | Foto credit: milan.boers via Foter.com / CC BY

In een jaar tijd stierven drie orka’s in SeaWorld. Een van de orka’s was Tilikum bekend door de documentaire de “Blackfish” en berucht omdat hij zijn trainster heeft gedood. Hargrove stelt:

“In het wild zijn orka’s zelden agressief tegenover mensen. Maar ik kan zelfs niet meer tellen hoeveel aanvallen ik gezien of zelf meegemaakt heb. Het is zelfs een wonder dat ik nog leef. Die dieren zijn gevangen, gefrustreerd, ongelukkig. Natuurlijk reageren ze zich af op de mensen met wie ze in contact komen. Jarenlang in een kleine tank zwemmen maakt die orka’s mentaal kapot.”

Op de vraag waarom Hargrove nog zou lang bij SeaWorld is blijven werken antwoordt hij:

“Ik hield van de dieren en geloofde hun leugen. Ik geloofde dat we de dierensoort vooruithielpen. Maar eigenlijk brengen de orka’s gewoon miljoenen dollars binnen voor een bedrijf dat enkel voor hen zorgt omwille van dat geld.”

Bron: HLN ©AnimalsToday