Tot nu toe zijn 225 dode dieren geteld in overstromingen in Assam, een staat in het noordoosten van India. Het zijn de ergste overstromingen sinds 1988. De Brahmaputra rivier, die het Kaziranga National Park aan de noordelijke en oostelijke kant begrensd, is uit zijn oevers getreden en is inmiddels een rivier van dode dieren. Het Kaziranga National Park maakt deel uit van ons wereldnatuurerfgoed. Sinds 1985 staat het op de Werelderfgoedlijst. Het Park staat vooral bekend om de populatie aan Indische neushoorns.

overstromingen
Zeker 225 dieren dood na overstromingen India | Foto: EmilioCordon Flickr via Compfight cc

Tijdens de laatste overstroming van 13 augustus (de tweede binnen een maand) werden 15 neushoorns, een Bengaalse tijger, vier olifantkalfjes én 194 herten gedood. In juli stieren 105 dieren, inclusief zeven neushoornkalfjes. Bij de overstromingen van 1988 stierven zo’n 1200 dieren.

Men vreest dat het aantal verdronken dieren zal stijgen, gezien de intensiteit van de recente overstromingen in het Kaziranga National Park. Hooglanden zijn nodig zodat de dieren een veilige plek kunnen vinden en de gebieden waar het waterniveau stijgt kunnen ontvluchten.

Satendra Singh, directeur van Kaziranga Park:

“In termen van dode dieren zullen de overstromingen in Kaziranga van 2012 en 2016 waarschijnlijk meer dode dieren tot gevolg hebben dan de overstromingen van augustus, maar de snelheid en de hoogte van het water, 2,4 – 2,7 meter in 24 uur, is niet eerder waargenomen in deze jaren. De huidige waterniveaus én de snelheid waarmee het park overstroomde zijn vergelijkbaar met de overstroming van 1988, met 1200 dode dieren tot gevolg.”

Ashish Pookan, eigenaar van de Diphlu River Lodge:

“Gelukkig is het nu laagseizoen voor het toerisme, maar omdat het water deze week begon te stijgen in het park, zagen we olifanten, herten, buffels en wilde zwijnen verschijnen op ons resort, wat meer is dan gewoonlijk. Later, toen het water bleef stijgen, vertrokken de dieren naar hogere en veiligere plekken in de bergen in het zuiden, nadat ze de NH-37 overgestoken waren.”

Volgens Singh kunnen de aantallen dode dieren nog verder stijgen omdat momenteel het zoeken en redden van dieren nog gaande is:

“Het aantal dode dieren kan stijgen met 15 of 20 dieren omdat de reddingsoperaties nog niet voltooid zijn. We hebben het grootste deel van het gebied doorzocht, maar sommige gedeeltes zijn onbegaanbaar. We hebben ook 50 dieren gered, inclusief 6 neushoornkalfjes. Ze zijn allemaal onder medische behandeling.”

Hooglandgebieden nodig
Alhoewel er tekens zijn dat het water zich begint terug te trekken, zijn er nog veel zorgen over de dieren. Een wildlife ambtenaar zegt over deze zorgen:

“We zijn bezorgd over veel dieren die buiten het park zijn terechtgekomen en richting dorpen zwerven. Sommige dieren zwerven tot zeker 10 kilometer buiten hun habitat en dat maakt ze kwetsbaar voor stropers en in het ergste geval zouden ze gedood kunnen worden door de bewoners. We hebben onze patrouilles geïntensiveerd voor deze dieren.”

De Kaziranga national park ondergaat nu de gevolgen van de ergste tekens van klimaatverandering, en de intensiteit en frequentie van de overstromingen vormen een grote bedreiging voor de dieren die in het park leven. Meer dan 40 hooglandgebieden moeten ontwikkeld worden voor de veiligheid van de dieren, zodat zij een veilig heenkomen hebben in het geval van overstromingen.

Bron ©AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer