De autoriteiten in Venezuela doen momenteel onderzoek naar de diefstal van twee halsbandpekari’s en tientallen andere dieren in een dierentuin in deelstaat Zulia, Zulia Metropolitan Zoological Park. Volgens de politie zijn de dieren gestolen om te dienen als voedsel voor hongerlijdende Venezolanen.

Halsbandpekari
Twee halsbandpekari’s werden gestolen uit de dierentuin in Venezuela | Foto: Wikimedia Commons

De dierentuin maakte vorige week melding van de diefstal van twee halsbandpekari’s, een varkensachtige. De politie gaat ervan uit dat de dieren zijn gestolen vanwege het gebrek aan voedsel. Dit zou mensen zo wanhopig maken, dat zelfs dierentuindieren niet veilig zijn. Luis Moralen, politieambtenaar in Zulia zegt:

“Waar we van uitgaan is dat de dieren zijn meegenomen om op te eten.”

Verschillende diersoorten
Volgens Leonardo Nunez, de dierentuineigenaar, zijn er de afgelopen weken 10 verschillende diersoorten gestolen. Naast de halsbandpekari’s werden ook een buffalo en meerdere tapirs gestolen. Leonardo Nunez stelt echter dat de dieren niet gestolen zijn door hongerlijdende burgers, maar door gangs.

“Ze nemen alles mee hier! De dieren werden niet gestolen om te worden gegeten.”

Andere dierentuinen
Ook in andere dierentuinen in Venezuela zijn meldingen gemaakt van gestolen dieren. Zo werd er vorig jaar zomer melding gemaakt van Vietnamese varkens en schapen die waren gestolen uit de dierentuin Caricuao in Caracas, de hoofdstad van Venezuela. Diezelfde dierentuin kwam in het nieuws vanwege een paard dat uit zijn verblijf was gehaald door indringers en was geslacht.

Naast gestolen dieren hebben de werknemers van dierentuinen in het land ook moeite om de dieren van voldoende voedsel te voorzien. In dierentuin Caricuao overleden tientallen dieren door een voedselgebrek. Eerder verscheen er een artikel op AnimalsToday.nl over dit onderwerp.

Ernstige crisis
Venezuela verkeert in diepe crisis en er is nauwelijks voedsel, medicijnen of andere middelen verkrijgbaar. Miljoenen mensen zijn dagelijks op zoek naar eten om te overleven.

Bronnen: Reuters, The Guardian © AnimalsToday Nadine van Wissen