Blue, Yellow, Purple en Silver zijn druk bezig met opgroeien. Een belangrijk leermechanisme is kopieergedrag, hier maken we dan ook veel gebruik van. Onze Guardians doen hun werk geweldig en Blazer geniet van haar taak als moeder! De komende columns en filmpjes zijn onder andere bedoeld om te laten zien welke verantwoordelijkheden fokkers op zich nemen als zij een nestje in huis hebben. Er komt erg veel bij kijken om de zo belangrijke weken op de juiste manier te benutten. Als iedereen zich wat meer zou beseffen hoe belangrijk de taak van een serieuze fokker is, dan zouden we ook veel makkelijker zien welke schade pups meekrijgen uit bijvoorbeeld de broodfokkerij.

Puppypower! - Week 4
Blazer en de pups

Pups uit de broodfokkerij hebben geen fijne moeder, geen fijne plek, geen bescherming en geen rust. Er wordt niet gesocialiseerd en tegen de tijd dat ze bij de nieuwe eigenaar komen hebben ze al zo’n valse start dat problemen onvermijdelijk zijn. Voor de volledigheid, Blue, Yellow, Purple en Silver komen niet uit de broodfokkerij (zie eerdere column).

Het is heerlijk om te zien hoe Blue, Yellow, Silver en Purple zich ontwikkelen, vier verschillende karakertjes.

Blue is erg vriendelijk en aanhankelijk naar Blazer en ons, Yellow is wat eigenwijzer en zoekt de grenzen meer op, Purple doet het goed maar daar maken we ons toch nog steeds wat zorgen om, ze lijkt soms een soort ‘paniekaanvalletjes’ te krijgen. Gelukkig wel steeds minder. Silver is een echte vent, hij eet goed en slaapt goed!

Vanaf week vier staan de pups op rauw vlees. Over voeding zijn al bijna net zoveel discussies als over trainingsmethoden, de één zweert bij een bepaald merk brokken en de ander bij rauw vlees. Voor ons is er geen twijfel dat rauw vlees verreweg het beste is voor honden en dus ook voor pups. Zelf ben ik, mijn hele gezin en het merendeel van mijn team vegetarisch maar onze honden, het zijn er nu 17, krijgen allemaal rauw vlees. Ook bij de behandeling van gedragsproblemen maak ik gebruik van voeding, hierin laat ik me graag bijstaan door Ingrid Smolders. Behalve teamlid van het Pack Leader Training & Transformation Center is zij ook de oprichter van Into the Wild, het orthomoleculair geneeskundig voedingscentrum voor honden.

De komende dagen zullen we steeds vaker met ze op pad gaan en als ze straks de eerste entingen hebben gehad gaan ze ook mee naar de puppycursus. Op alle vlakken wordt er hard gewerkt om de pups gezond, sociaal en weerbaar te maken en te houden. Voor nu staan de pijlen de goede kant op. Blue, Yellow, Purple en Silver laten zien dat je er, ondanks een slechte start, met doorzettingsvermogen en de juiste hulp toch kunt komen!

Persoonlijk loop ik nu al wel tegen een heel groot probleem op… De pups moeten straks geplaatst worden en dat wordt nog heel moeilijk! Zoveel tijd en energie in die vier stoppen, zo’n band opbouwen, dan wil je toch maar één ding? Dat ze bij je blijven!

We hebben de juiste beslissing genomen door deze pups te helpen, maar het fokken van honden en deze dan weer wegdoen? Nee, dat is echt niks voor mij.

Pups week 4

©PiepVandaag.nl Bert van Straten, Pack LeaderWord nu maandelijks donateur en ontvang de prachtige kalender van varken Sam in de bus

Word donateur