Het is niet te geloven, maar jammer genoeg toch waar: in de Verenigde Staten worden meer tijgers gehouden als huisdier, dan dat er in het wild leven. Terwijl er slechts 3.000 tijgers de bossen in Azië en Rusland bevolken, slijten naar schatting maar liefst 5.000 tijgers hun leven in kooien in Amerikaanse achtertuinen.

Tijger - tijgers als huisdier
Foto: derfelphotogen via Compfight cc

Meestal nemen de mensen het dier als welpje en laten ze het tijgertje – of leeuwtje- fotograferen door belangstellende bezoekers of toeristen. Deze praktijken zijn in Amerika legaal. Het is niet verboden om een tijger als huisdier te houden. Hoogste tijd dus, dat er wetgeving komt die dit soort praktijken verbiedt. Mensen hebben totaal geen idee wat het betekent om een roofdier in huis te hebben. Kleine welpjes worden groot en wanneer het dier ouder en groter wordt, meestal zo ongeveer na 12 weken, is het voor de houder niet meer mogelijk de tijger of leeuw thuis te houden. Het dier wordt te groot, te sterk en de kosten voor het levensonderhoud en dierenarts stijgen. De tijger kan niet meer met belangstellenden op de foto, dus moet het dier weg. Gevolg is dat de eigenaar probeert het dier te verkopen en, als dat niet lukt, wordt het dier soms zelfs maar weggegeven. Tot die tijd slijt de tijger of leeuw zijn leven in de garage, in de kelder of in een kooi in de achtertuin.

Dag van de tijger

Het International Fund for Animal Welfare (IFAW) heeft, in samenwerking met andere organisaties ter bescherming van dieren zoals Big Cat Rescue, daarom een beroep gedaan op het congres om de grote katachtigen te beschermen en wetgeving te ontwikkelen om particulier bezit en het fokken van diverse grote katten te beëindigen.

Het is cruciaal dat de VS een betere wetgeving krijgt op dit gebied. Amerika is overigens niet het enige land waar deze roofdieren legaal als huisdieren kunnen worden gehouden, in China bijvoorbeeld, leeft een nog grotere tijgerbevolking in gevangenschap.

Wereldwijd werd aandacht gevraagd voor de tijger op 29 juli, de Internationale Dag van de Tijger.

Bron ©PiepVandaag.nl Lydia Zittema