In het centrum van de Chileense hoofdstad Santiago heeft er afgelopen maandag wel een heel opmerkelijk protest plaatsgevonden. Imkers bezetten met duizenden bijen de straten, pal voor het presidentiële paleis La Moneda -ondanks de ethische vragen die het gebruiken van dieren bij protesten oproept. Vanwege de extreme droogte in centraal Chili sterven bijen met grote aantallen. De bijenteeltsector vraagt de regering hen bij te staan in de klimaatmigratie naar het zuiden van het land, waar nog genoeg water is. Bijen worden ernstig bedreigd door klimaatverandering en zijn essentieel voor het voortbestaan van het leven op de planeet. 

bijen

Klimaatcrisis: Protest met tienduizend bijen in Chili | Foto: Pixabay

Extreme bijensterfte

Chili kampt al enige tijd met een sterke klimaatverschuiving. Het langgerekte Zuid-Amerikaanse land dat verschillende klimaten heeft, ziet het noordelijke woestijngebied zich uitbreiden naar de centrale zone waar veel landbouw en dus ook bijenteelt plaatsvindt. Afgelopen winter was er nauwelijks regenval en zelfs maar een zeer geringe sneeuwval op de toppen van het imposante Andesgebergte. De droogte is deze zomer duidelijk voelbaar. Bijen kunnen zich niet handhaven in deze situatie en sterven met grote aantallen.

Jennie Cools, onze redacteur vanuit Santiago de Chili:

“Ik tref bijna dagelijks dode bijen aan op mijn balkon.”

Bijen zijn de belangrijkste bestuivers in ons voedselecosysteem, maar kunnen zich slecht voeden doordat bloemen door de waterschaarste te weinig nectar opleveren en in extreme gevallen zelfs niet eens bloeien. De situatie is uiterst zorgwekkend, daar 70 procent van het meest geconsumeerde voedsel ter wereld met behulp van bijen wordt geproduceerd. Twintig gemeentes hebben een noodsituatie uitgeroepen. Daarnaast zijn bijen van essentieel belang voor het voortbestaan van planten en dieren in de natuur: de biodiversiteit gaat achteruit naarmate er minder bijen leven.

Bijen in protest

Het protest – bedoeld om aandacht te vragen voor de bijensterfte – zet ethische vraagtekens bij de inzet van bijen voor dit specifieke doel. Tienduizend bijen vlogen rond de politie en voorbijgangers, van wie meerderen werken geprikt. Imkers hadden zich met zestig honingraten en tienduizend bijen geïnstalleerd voor de deur van het presidentiële paleis en daarmee een barricade gecreëerd om nu eens echt gehoord te worden door de regering. Het is onbekend hoeveel bijen het protest niet hebben overleefd.

https://twitter.com/ChalecosAmarill/status/1478014640089010177

De demonstranten, enkele imkers uit een buitenwijk van Santiago, voelen zich noodgedwongen naar het zuiden van het land te verhuizen, zodat de bij, en wij, overleven. Het protest eindigde in de arrestatie van de bijenhouders in verband met het in gevaar brengen van de openbare veiligheid. Jennie Cools:

“De lokale klimaatcrisis is ook te merken aan de formidabele prijsverhoging van bepaald voedsel in het land. Chili is bijvoorbeeld een grote producent van avocado´s. Een enkele boom heeft dagelijks wel 50 liter water nodig, en het water is schaars. Overigens is de avocado ook een product dat geoogst is met behulp van bijen!”

Bron:

©AnimalsToday.nl Jennie Cools