Vorige week donderdag deed vogelaar Niels Godijn in Poortugaal een lugubere ontdekking: bungelend aan het prikkeldraad hing een dode uil. De prikkeldraaduil blijkt een voormalig patiënt van Vogelklas Karel Schot in Rotterdam te zijn. Dat blijkt nu uit het achterhalen van de gegevens van de bosuil, die een ring droeg.

prikkeldraaduil
De prikkeldraaduil | Foto: Niels Godijn

De vogel werd in 2010 samen met een soortgenoot op het terrein van het Delta Psychiatrisch Centrum in Poortugaal losgelaten. Beide vogels waren toen nog jong. Mirjam van den Ouden, Hoofd Dierverzorging van de Vogelklas herinnert zich:

“Het was een adoptieproject. Eén van de twee jongen van het Delta-terrein kon vanwege ziekte niet naar het nest terug. We hebben die toen omgeruild voor een jonge bosuil uit Alblasserdam, waarvan we het nest niet wisten te vinden. Uilenmoeders doen daar nooit moeilijk over, want ze herkennen hun eigen uilskuikens niet.”

De twee uiltjes kregen een ring met een nummer om, zodat ze te identificeren zijn.

prikkeldraaduil
Foto: Niels Godijn

Zonde
Dat het gedurfde plan heeft gewerkt blijkt nu uit de macabere vondst van vorige week. Vogelaar en uilenkenner Niels Godijn ontdekte de dode uil toen hij bezig was met zijn uilenproject in Albrandswaard: “Ik zag iets bruins aan een hek bungelen. Met mijn verrekijker zag ik al van grote afstand dat het bosuil moest zijn.”

Door het nummer van de ring terug te zoeken in een landelijke database ontdekte hij dat de vogel van de Vogelklas moest zijn. Godijn:

“Erg zonde. Afgelopen week waren de bosuilen van het Delta-terrein volop aan het roepen, een teken dat de broedtijd aanbreekt”. Ook Van den Ouden vindt het een treurig verhaal: “ Ook al is het fijn om te weten dat ons uilskuikentje zes jaar lang een fantastisch leven in het wild heeft gehad, een terugmelding op deze manier heb ik toch liever niet.”

©PiepVandaag.nl André de Baerdemaeker, voorzitter Vogelklas Karel Schot