De première van de Hollywoodfilm ‘A Dog’s Purpose’ is door de filmstudio gecanceld, wegens de controverse die is ontstaan nadat beeldmateriaal opdook van een van de honden die in een bassin met kolkend water werd geduwd. De film zou op zaterdag in première gaan.

A Dog’s Purpose
Bange herder bij opname A Dog’s Purpose | Foto: screenshot video TMZ/YouTube

Op de video is te zien hoe een Duitse herder zich probeert los te worstelen om weg te komen bij een bassin met woest kolkend water. De hond laat duidelijke tekenen van angst zien. Hij klampt zich aan zijn trainer vast, wanneer de man hem in het water probeer te duwen. Ook is te horen hoe een van de medewerkers zegt:

“Hij wordt niet kalm totdat hij in het water is, je moet hem er gewoon in gooien.”

Even verderop in de video is dezelfde man te horen, terwijl hij hardop lacht:

“Hij wil weggaan, gooi hem er gewoon in.”

Wanneer het dier uiteindelijk in het water is, raakt de hond geheel onder water terwijl hij tegen de rand van het bad zijn aanbotst. Op de video is te zien hoe medewerkers in paniek naar de hond snellen om hem uit het water te halen.

Bekijk de video hieronder:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

Boycot
Dierenbeschermers hebben woedend gereageerd op de beelden en riepen op tot een boycot van de film. Deze boodschap is duidelijk hard aangekomen bij filmstudio’s Universal Pictures en Amblin Entertainment, die een onderzoek hebben ingesteld naar de beelden. In een verklaring zegt een woordvoerder van de productiebedrijven:

“Sinds het opduiken van het beeldmateriaal is Amblin in gesprek met vele partijen die met de producte van de film te maken hebben, waaronder veiligheidspersoneel, trainers en stuntcoördinatoren, als onderdeel van hun grondige inspectie van de beelden.

Hoewel we allemaal ontmoedigd zijn wanneer een dier in nood lijkt te zijn, heeft iedereen ons verzekerd dat Hercules de Duitse Herder niet werd geschaad tijdens de opnames van de film.”

Geschorst
De videobeelden werden in 2015 in Winnipeg, Canada gemaakt, tijdens de opnames van de film. Naar verluidt werden er acht motoren ingezet om het bassin op een wilde rivier te laten lijken. De American Humane Association (AHA) de organisatie die erop toeziet dat dieren goed worden behandeld op filmsets, heeft de veiligheidsmedewerker die op de filmset werkte na de publicatie van het beeldmateriaal geschorst. Een woordvoerder verklaart;

“Toe de hond tekenen van verzet toonde om in het water te springen, had de scene gestopt moeten worden.”

De AHA heeft een onafhankelijke inspecteur ingehuurd, die de zaak gaat onderzoeken.

‘Goede zorg’
Amblin Entertainment en Universal Pictures zeiden in een eerdere verklaring dat ze de beelden zouden bekijken en dat ze er vertrouwen in hadden dat er goede zorg en aandacht voor Hercules was getoond:

“Meerdere dagen waren er repetities van de waterscenes, om er zeker van te zijn dat Hercules zich goed voelde bij de stunts. Op de dag van de opnames wilde Hercules niet optreden, dus is het productieteam van Amblin niet verdergegaan met het opnemen van dat shot.”

Maar de Winnipeg Humane Society, die voor twee scenes in de film werd geconsulteerd, zegt dat hercules band was en niet voldoende getraind voor deze ervaring. Woordvoerder Javier Schwersensky:

“Training voor een scene als deze zou weken – zo niet maanden – van tevoren moeten gebeuren, om de hond te helpen vertouwd te raken met zowel het diepe als zeer turbulente water.”

Hij legde er ook nog de nadruk op dat er geen veilige plek was waar hercules zelf het water uit kon komen.

Regisseur Lasse Hallstrom verklaarde op Twitter:

Ik ben mijn leven lang een dierenliefhebben en “A Dog’s Purpose” is mijn derde film over honden. De veiligheid van het dier was de hoogste prioriteit. Er is mij verzekerd dat er een dierpgaand onderzoek naar deze situatie wordt gedaan en dat enig vergrijp zal worden gemeld en gestraft.”

Bekijk hieronder de trailer van A Dog’s Purpose:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

Bron ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor