Onder andere zijn er twee leeuwinnen en 18 stekelvarkens uit een illegale dierentuin in Spanje overgeplaatst naar opvangcentra in Nederland en België. Het gaat om dierentuin Peña Escrita in Almuñécar in Andalusië. De gemeente van Almuñécar werd gecontacteerd door dierenwelzijnsorganisatie FAADA om ervoor te zorgen dat de dieren overgeplaatst zouden worden naar diverse opvangcentra. Helaas kwam de gemeente niet direct in actie maar dankzij lokale dierenartsen is het overplaatsen van de dieren alsnog op gang gekomen.

dierentuin
47 dieren gered uit illegale Spaanse dierentuin | Foto: FAADA

Dierentuin Peña Escrita had geen vergunningen om de dieren te houden en de omstandigheden waarin de dieren gehouden werden voldeed niet aan hun behoeftes. Eigenlijk was het vanaf het begin een illegale dierentuin. FAADA:

“Er bevonden zich dieren zonder identificatie en registratie, sterfte van dieren en geboorte van nieuwe dieren zonder enige controle waren onder meer aanleidingen om de dierentuin te sluiten.”

Een aantal dieren, waaronder beren, blijft achter in de diergaarde maar zal binnenkort ook naar een opvang overgeplaatst worden. FAADA houdt de toestand waarin de dieren verkeren nauwlettend in de gaten. FAADA is erg tevreden met het feit dat de gemeente tot actie is gekomen om de dieren uit de diergaarde te halen en nu in uitstekende opvangcentra in Nederland en België kunnen verblijven, bij respectievelijk Stichting AAP en Natuurhulp Centrum. In 2016 werd al een deel van de dieren overgeplaatst naar verschillende opvangcentra in Spanje.

Bronnen: Ideal, Econoticias @PiepVandaag.nl Estefanía Pampín Zuidmeer