De potvis die begin deze week voor de kust bij Den Helder werd aangetroffen is dood. Het dier is volgens stichting SOS Dolfijn rond zes uur gisteravond een natuurlijke dood gestorven.

potvis
De potvis voerde een doodstrijd | Foto: screenshot video SOS Dolfijn/Facebook

De potvis was waarschijnlijk verdwaald en zwom in het ondiepe water voor de kust van Noord-Holland. Omdat het dier ernstig verzwakt was lukte het niet de potvis uit de Noordzee weg te trekken via het zeegebied tussen Noorwegen en Schotland.

Gedesoriënteerd
Potvissen zijn gewend om in diep water te jagen op pijlinktvissen. Zodra ze in de ondiepe Noordzee terechtkomen vinden ze geen voedsel meer en raken gedesoriënteerd, mogelijk ook door het drukke scheepvaartverkeer en het lawaai daarvan onderwater. Dan dreigt helaas al snel een stranding, of zoals ditmaal, de dood op open zee.

Doodstrijd
Stichting SOS Dolfijn heeft samen met de kustwacht en de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) nog geprobeerd het dier te reden door het scheepvaartverkeer om te leiden, in de hoop dat rust het dier zou helpen de weg uit het ondiepe water te vinden, maar dit heeft helaas niet mogen baten, zo laten ze op Facebook weten:

“Net voor de klok van 6 begint het dier te kantelen, werd de ademhaling oppervlakkig en ademde het dier onderwater uit. Dit zijn signalen dat de doodstrijd is ingegaan. Om 18:05 kantelde het dier voor het laatst om en kwam niet meer omhoog, het dier blijkt overleden.”

Onderzoek
In Nederland worden vaker verdwaalde potvissen aangetroffen. In 2016 werden zelfs 7 dode dieren in 1 week gevonden. De gisteren overleden potvis zal in Harlingen onderzocht worden door de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht.

Bronnen: NOS, SOS Dolfijn/Facebook ©AnimalsToday.nl