Twee gewonde vossen van een bontfokkerij zijn dankzij dierenwelzijnsorganisatie Otwarte Klatki (Open de kooien) opgevangen in de dierentuin van Poznán. Met behulp van fondsenwerving is een mooi buitenverblijf voor de dieren gemaakt.

vossen
Cyryl redt zich goed op 3 poten | Foto: schermafdruk video Poznán Zoo

Nieuw leven 
Afgelopen najaar werden vossen Ferdinand en Cyryl weggehaald bij een Poolse bontfokkerij in Chodzież. Ferdinand had ernstige huidproblemen en verwondingen. De voorpoot van Cyryl was er zo slecht aan toe, dat amputatie noodzakelijk was. Toen de dierentuin in Poznán hoorde over de situatie van de vossen, bood men aan de dieren te adopteren en de rest van hun leven te verzorgen. Poznán Zoo heeft ook een berenverblijf, gebouwd door Stichting VIER VOETERS.

Otwarte Klatki, onderdeel van Fur Free Alliance, organiseerde een geldinzamelingsactie om een geschikt verblijf voor de vossen te laten bouwen. In november werd het nieuwe huis van Cyryl en Ferdinand officieel geopend, waarbij diverse prominenten aanwezig waren om de dieren welkom te heten. Een van de genodigden was Jo-Anne Mc Arthur, schrijfster en fotografe van het boek We Animals. Tijdens de opening werd ook een foto-expositie over de Poolse bontindustrie getoond.

Inmiddels zijn de vossen gesetteld en herstellen ze in hun meer natuurlijke en ruime omgeving. Poznán Zoo deelde onlangs dit filmpje:

Vossenfokkerij
De omstandigheden waaronder vossen in de bontindustrie worden gehuisvest zijn erbarmelijk. In kleine draadstalen kooitjes kunnen de dieren amper bewegen en hebben ze geen enkele vorm van verrijking en geen zachte ligplek. Dag in dag uit lopen ze met hun poten over het draadstaal, tot ze na een maand of zes levend gevild of anaal geëlektrocuteerd worden om als bontkraag aan een jas te worden verwerkt.

Bekijk hier de video van de reddingsactie van Ferdinand, waarbij de levensomstandigheden van de vossen goed te zien is.

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde