Eén van de fijne kanten van dierenarts zijn, is dat je overal ter wereld kan werken, en erg veel kan betekenen voor dieren. Tijdens mijn opleiding heb ik aan castratie- en sterilisatieprojecten in het buitenland meegewerkt en dat beviel me erg goed.

Operatie hond Thailand
Foto: Piet Hellemans

Deze winter heb ik besloten om als vrijwillig dierenarts in Thailand (Koh Tao) te werken, een prachtig eilandje met veel zwerfhonden en -katten. Er is daar een non-profit-stichting die al jaren zwerfdieren castreert en steriliseert en,  aangezien het er de enige dierenkliniek, is alle dieren op het eiland behandelt. De vaste dierenarts daar is een Thaise en de diensten zijn er 24 uur per dag en 7 dagen per week. Toen ik me aanmeldde sprong deze dierenarts een gat in de lucht. Ze kon eindelijk met vakantie en haar familie bezoeken. Dit was al anderhalf jaar lang niet mogelijk voor haar omdat er geen plaatsvervanger was.

De eerste week werd ik door haar op de hoogte gebracht van de lokale ziektes, de meest gebruikte medicatie en de organisatie van de kliniek. Vervolgens was ik de enige dierenarts op het eiland. Alle dieren krijgen altijd alle behandelingen en medicatie die ze nodig hebben, ongeacht of er een baasje is. Indien een dier een baasje heeft dan vragen we een vergoeding voor de gebruikte medicatie; consult en onze behandelingen zijn altijd gratis. Mocht het baasje dit niet kunnen of willen betalen, dan krijgen ze alsnog alle medicatie en behandeling.

Zieke hond Thailand
Foto: Piet Hellemans
Opossum Thailand
Foto: Piet Hellemans

We werkten veel met mensen-medicijnen en lang niet alle medicatie waar ik gewend ben om mee te werken was daar aanwezig. Het operatie-instrumentarium was oud en primitief, een mooie uitdaging dus! Naast dat er veel minder materialen en middelen waren, moest er meer werk mee verricht worden. Want doorverwijzen naar een specialist (een dierenarts-orthopeed bijvoorbeeld) kan daar niet. Dus als ik het probleem niet kon oplossen voor een dier, dan was er geen oplossing.

We werden hier en daar ook wat tegengewerkt, er werden regelmatig honden vergiftigd. Gelukkig is dat te behandelen als je er op tijd bij bent. Ook heb ik een kogeltje uit een kattenschedel mogen snijden…

Gewonde poes Thailand
Foto: Piet Hellemans

Het was geweldig leerzaam om met zó weinig middelen zo veel te kunnen doen. En het was een heerlijk om tegen mensen te zeggen dat ze niets hoefden af te rekenen, geen gezeur over geld, maar puur met de dieren bezig zijn. Het waren lange dagen en korte nachten, maar de voldoening van dierenlevens redden en de waardering van de mensen daar waren het helemaal waard. Volgend jaar ga ik dit weer doen maar dan langer.

©PiepVandaag.nl Piet Hellemans, dierenarts