Volgens het Wereld Natuur Fonds (WNF) is het de hoogste tijd om een andere koers te gaan varen in de strijd tegen stroperij en illegale handel in bedreigde diersoorten. Vooral olifanten en neushoorns zijn de dupe van dit soort praktijken.

Handboeien
Foto: Coast Guard News via photopin cc

Dankzij een schenking van de Postcode Loterij kan het WNF, samen met partners, een Wildlife Justice Commission (WJC) opzetten in Den Haag.

“In deze keiharde strijd volstaan reguliere beschermingsmaatregelen zoals beschermde gebieden, patrouilles en voorlichting niet meer”, aldus Johan van de Gronden, directeur van het WNF.

Wildlife criminaliteit staat al op veel internationale agenda’s, maar het gaat niet snel genoeg.

Van der Gronden vervolgt: “Het aantal gestroopte neushoorns steeg van enkele tientallen in 2007 naar 1004 in 2013. Dat zijn er drie per dag. Het is een race tegen de klok en baanbrekende initiatieven zijn nodig om het tij te keren”.

Dit komt niet alleen door een gebrek aan capaciteit en middelen maar, vind het WNF, ook door lakse wetgeving en corruptie. Samen met andere partners gaat de natuurorganisatie nu in Den Haag een onafhankelijke Wildlife Justice Commission opzetten. Deze commissie zal bestaan uit een internationaal team van juristen en andere specialisten, met als doel het in kaart brengen van illegale netwerken en bewijslast delen met aanklagers in Afrika en Azië.

Daarnaast zal de commissie internationale publieke druk uitoefenen op de nationale autoriteiten om daders van wildlife criminaliteit op te pakken en te berechten. Het WNF kan wereldwijd miljoenen mensen mobiliseren en invloedrijke mensen inzetten bij hun acties.

Het WNF kreeg samen met de Peace Parks Foundation tijdens het Goed Geld Gala op 4 februari in Amsterdam, een bedrag van meer dan 14 miljoen euro voor het project Neushoorns zijn goud waard. De WJC is hier een onderdeel van.

Bron: WNF ©PiepVandaag.nl Walter Eijndhoven