Op 3 februari is het weer zo ver. Een levende kalkoen zal dan van de klokkentoren van de parochiekerk van Cazalilla (Jaén) geworpen worden. Het werpen van de kalkoen is illegaal en sinds 2004 verboden. De Junta de Andalucía (Provinciale overheid van Andalusië) legt ieder jaar de persoon die de kalkoen van de klokkentoren werpt een boete op van 2001 euro (de minimale geldstraf voor deze vorm van dierenmishandeling).

Kalkoenwerpen Cazalilla - Spaanse klokkentoren
Screenshot video

Beelden van de gebeurtenis in 2015: (TV Animalista) LET OP: Beelden kunnen als schokkend worden ervaren

Rol burgemeester

Het werpen van de kalkoen is een ernstige overtreding van de dierenbeschermingswet van Andalusië. Volgens artikel 4.1.a is het verboden om dieren fysiek pijn te doen of ze te onderwerpen aan praktijken die leed of ongerechtvaardigde schade veroorzaakt. Volgens artikel 4.1.o is het onder meer verboden om dieren in evenementen te gebruiken als dit voor het dier leed of pijn tot gevolg heeft.

Ondanks deze twee artikels laat de burgemeester dit wrede evenement ieder jaar toe. De gemeente doet helemaal niets aan de organisatie van het evenement, maar doet ook niets tegen het uitvoeren ervan. En de bewoners van Cazalilla zamelen samen het geld in om de boete te kunnen betalen. Vorig jaar waren er flinke spanningen in Cazalilla tussen de inwoners en dierenactivisten die tegen het evenement kwamen demonstreren. Een activist kreeg de kalkoen te pakken na de werping en kon het voor de ogen van de inwoners verbergen. Zijn intentie was om de kalkoen uit het dorp te krijgen en ergens op te laten vangen. Maar met veel geweld kregen inwoners de kalkoen toch te pakken. Hoe het de kalkoen vergaan is, is tot vandaag onbekend.

Beelden van spanningen tussen activisten en de inwoners van Cazalilla

De Spaanse dierenpartij PACMA diende in 2015 een aanklacht in tegen de burgemeester van Cazalilla voor het toestaan van dit illegale evenement.

Petitie PACMA

PACMA heeft dit jaar een petitie gestart. Op 1 februari zal de dierenpartij alle verzamelde handtekeningen inleveren bij de provinciale overheid van Andalusië. Ieder jaar legt ze een sanctie op maar dit is volgens PACMA niet voldoende. De dierenpartij wil dat de Junta de Andalucía middelen inzet om het laten plaatsvinden van het evenement daadwerkelijk tegen te houden. PACMA zal ook het bisdom van Jaén vragen om geen gebruik te laten maken van de kerk voor een illegaal evenement en de kerk niet medeschuldig te maken voor dierenmishandeling.

U kunt de petitie hier tekenen (uitleg en vertaling hieronder).

Nombre: Naam

Apellidos: Achternaam

Provincia: Provincie (De petitie bevat alleen Spaanse provincies, mensen die niet in Spanje wonen kunnen op Zaragoza klikken, de laatste optie)

Acepto la política de privacidad: Ik accepteer het privacy beleid

Quiero estar informado de las actividades del PACMA: Ik wil op de hoogte blijven van de activiteiten van PACMA

Firmar: Tekenen

Bronnen: ABC.esDiarioJaen.esPacma.es 1 en Pacma.es 2 ©PiepVandaag.nl Estefanía Pampín Zuidmeer