Slachthuis Westfort in IJsselstein is zeer negatief in het nieuws gekomen naar aanleiding van undercoverbeelden gemaakt door actiegroep Ongehoord. Te zien is hoe kreupele varkens aan hun staart worden getrokken, zieke dieren worden opgejaagd en varkens worden hard geslagen om ze uit de vrachtwagen te krijgen het slachthuis in. Dierenartsen van de NVWA staan erbij te kijken maar grijpen niet in. In tegendeel, want uit nieuw gepubliceerde beelden blijkt dat ze zelf ook varkens slaan. Op de nieuwe beelden is zelfs een kind te zien dat varkens slaat in het bijzijn van de slachthuismedewerkers, maar niemand doet er iets tegen.

slachthuis Westfort
Teken onze petitie en eis per direct de sluiting van slachthuis Westfort in IJsselstein | Foto: Ongehoord

Er is door de NVWA in de tweede helft van 2019 geen enkele waarschuwing gegeven aan Westfort voor het slaan van de varkens of de aanvoer van zieke en kreupele dieren, terwijl het evident is dat er ernstige overtredingen plaatsvinden van de Wet dieren alsmede van de Europese verordeningen.

Onderstaande beelden zijn ongeschikt voor kinderen:
.

https://www.youtube.com/watch?v=MtZMWUIR-T4

.
Minister Schouten heeft haar afschuw geuit over de beelden en aangekondigd dat de snelheid waarmee de varkens geslacht worden omlaag gaat, waarbij ze er vanuit lijkt te gaan dat dit de oorzaak is van het probleem. Maar in dit slachthuis vinden dermate veel overtredingen plaats dat er maar één mogelijkheid is en dat is het per direct sluiten, om een gedegen onderzoek te kunnen uitvoeren. Toen de eigenaar van het slachthuis in Drachten een dierenarts van de NVWA tijdens een inspectie tegen de grond sloeg lag de bedrijfsvoering weken stil, maar Westfort kan gewoon doorgaan met slachten.

Op onderstaande beelden is te zien hoe toegestaan wordt dat een kind de varkens slaat:
.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
.
Het kan en mag niet zo zijn dat deze overtredingen in de vergetelheid raken, ten koste van varkens die aan het einde staan van hun korte leven om in de supermarkt te eindigen met 1 ster Beter Leven van de Dierenbescherming. Slachthuis Westfort heeft aangetoond de intrinsieke waarde van de varkens niet te respecteren en alle welzijnsregels rondom dieren die geslacht worden te negeren. De NVWA is hieraan net zo schuldig, want behalve dat er niet ingegrepen wordt doen ze zelfs mee aan deze misstanden. Het wordt tijd voor een onafhankelijk toezichthouder die los staat van economische belangen en echt conform het interventiebeleid en de wet handhaaft.

Bekijk hoe de NVWA zich ook schuldig maakt aan het mishandelen van de varkens:
.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
.
Slachthuis Westfort moet per direct dicht!

Teken onze petitie en eis dat Westfort de deuren sluit! Er hebben inmiddels 5679 mensen ondertekend.

LET OP: Je ontvangt een email met een link; klik daarop ter bevestiging van je ondertekening. Zonder deze bevestiging telt je ondertekening niet mee. Mocht je de bevestigingsmail niet ontvangen hebben, controleer dan alsjeblieft je spam map.

[Op AnimalsToday.nl en met betrekking tot acties is het volgende privacybeleid van toepassing]