Het jaar is goed begonnen voor Karma, een ongeveer 46-jarige blinde olifant die heel haar leven door haar eigenaren werd verwaarloosd en gebruikt om geld te bedelen. Ze werd eind 2019 gered door Wildlife S.O.S. en zette in januari haar eerste stapjes in haar nieuwe zorgeloze leven in het Elephant Care and Conservation Centre.

Karma
Blinde olifant Karma begint te wennen aan haar nieuwe leven | ©Wildlife S.O.S.

Een eentonig bestaan, blind en altijd een eigenaar op haar rug die haar met een olifantenhaak beval wat ze moest doen: dat was het leven van olifant Karma, voordat ze gered werd door Wildlife S.O.S. Bijna 50 jaar heeft ze gebedeld op straat in India, zonder de juiste voeding en medische verzorging en zonder ooit mee te maken hoe het is om de bossen te ruiken, of zachte modder onder haar voeten te voelen.

Blind aan beide ogen

Het redden van Karma uit deze ellende was dan ook de hoogste prioriteit van Wildlife S.O.S. Maar dat was nog niet eenvoudig, want Karma is blind aan beide ogen. Daardoor is haar gedrag onvoorspelbaar. Ze is erg op haar hoede en elke beweging in haar omgeving of oneffenheid in de grond kan haar afschrikken.

De medewerkers van de dierenhulporganisatie pakten deze reddingsactie dan ook voorzichtig aan. Ze hadden extra veel suikerriet in de ambulance geladen om haar binnen te lokken. Ook gaven ze haar voldoende tijd om rustig aan boord te stappen. Gelukkig wonnen de verzorgers haar vertrouwen en stapte ze langzaam de ambulance in. Ook tijdens de reis was ze rustig en werkte ze mee. Zou ze geweten hebben dat ze een beter leven tegemoet ging?

Tijdens de reis bedekten de verzorgers Karma met dekens en gaven ze haar warm water om haar tegen de koude wind te beschermen. Na een reis van zes uur bereikten ze de campus van het Elephant Hospital.

Voorzichtige eerste stappen

Bij het olifantenziekenhuis aangekomen, legden de medewerkers een helling van modder aan, zodat de majestueuze Karma gemakkelijk uit de ambulance kon stappen. Toen de laadklep opende, aarzelde ze alsof ze niet kon geloven dat ze zelf de stap naar haar vrijheid kon zetten. Maar door de bemoedigende woorden van haar nieuwe verzorgers, zette ze toch voorzichtig die eerste stap naar een beter leven. En toen nog een, en nog een. Langzaam overwon ze haar angst en wandelde ze rustig de ambulance uit en het olifantenziekenhuis van Wildlife S.O.S. in.

“We beginnen 2020 met goed karma! De zachtaardige olifant Karma proefde voor het eerst de smaak van vrijheid toen ze uit de ambulance stapte en het Wildlife S.O.S.-olifantenziekenhuis binnenstapte.”

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Rustig wennen

Karma zal eerst genoeg tijd krijgen om in haar eigen verblijf te wennen aan haar omgeving en aan de geuren van de andere olifanten om haar heen. ’s Nachts krijgt ze een warme jas om zich heen die haar warm houdt en zorgt dat ze zich op haar gemak voelt. Ook zijn twee zachte bedden van modder in haar verblijf aangelegd, waarin ze lekker kan uitrusten zodra ze bereid is om te gaan liggen.

Karma verkent haar nieuwe omgeving in het Elephant Care and Conservation Centre:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Als zichtbare herinnering aan haar harde eerdere leven rest nog een etterende wond achter haar linkeroor, veroorzaakt door een olifantenhaak. Ook heeft ze zwellingen aan haar gewrichten, veroorzaakt door jarenlange overbelasting. De artsen zijn ervan overtuigd dat de wond en de zwellingen met de medicijnen die ze krijgt goed te genezen zijn.

Zodra Karma wat meer gesetteld is, zal ze uitgebreider medisch worden onderzocht. Maar voor nu geniet ze van hoe het zachte gras voelt aan haar uitgeputte en stijve ledematen en raken de herinneringen aan het harde, hete beton hopelijk steeds meer op de achtergrond.

Karma is maar liefst de zevende olifant die Wildlife S.O.S. gered heeft in 2019. Ze is daarnaast de derde blinde olifant die de organisatie van de straat heeft gered. Om Karma de juiste zorg te kunnen geven in het Elephant Care and Conservation Centre, is geld nodig. Wil je Karma en de andere olifanten helpen, overweeg dan een bijdrage te geven via de donatiepagina.

Bron:

©Animals Today Liesbeth Riekwel