Todd Friedman, oprichter van Arthur’s Acres Sanctuary in Parksville (New York), heeft maandenlang elke dag geoefend om een zwaar verwaarloosd varken weer te leren lopen. Katniss, het varken, was gered uit een miserabele situatie. Het dier had opgesloten gezeten in een kleine stal in de bossen samen met nog drie andere varkens. De varkens verkeerden in afschuwelijke conditie; ze hadden weken niet gegeten en stonden tot hun nek in hun eigen uitwerpselen. Ze waren bijna dood, verklaarde de dierenarts.

verwaarloosd varken
Varken Katniss geniet van het leven bij ©Arthur’s Acres Sanctuary

Varken Katniss werd al enige tijd geleden gered. Toch is de manier waarop ze na haar terugval weer op de been is geholpen zo bijzonder, dat we haar verhaal graag alsnog delen op Animals Today.

Over de reddingsactie in het bos vertelt Todd Friedman van Arthur’s Acres Sanctuary:

“Ze legden hun hoofden op elkaars ruggen om niet te verdrinken in hun slaap. Ik heb al heel wat reddingsacties achter de rug, maar ik heb nog nooit zoiets als dit gezien. Ze waren volledig uitgemergeld. Hun ruggengraat stak uit. Als je naar de foto’s keek, dacht je dat ze dood waren.”

verwaarloosd varken
Katniss en de andere drie verwaarloosde varkens werden gevonden in een dikke laag smurrie | ©Arthur’s Acres Sanctuary

Toevluchtsoord

De drie vrouwelijke varkens worden opgenomen door Arthur’s Acres Sanctuary, een toevluchtsoord voor verwaarloosde en mishandelde dieren opgericht in 2018 door Todd Friedman. Bij Arthur’s Acres Sanctuary krijgen de dames Katniss, Prim en Rue liefde en de zorg die ze zo nodig hadden. Maar na een maand krijgt Katniss een enorme terugval. Ze gaat liggen en komt niet meer overeind. Maar Todd geeft niet op, zolang hij ziet dat Katniss de wil heeft om verder te leven. Vier maanden lang oefent hij elke dag met haar om haar weer aan het lopen te krijgen.

Bekijk het filmpje van de reddingsactie en het prachtige contact tussen mens en varken:

https://www.youtube.com/watch?v=5Ji_0l9gtbI&app=desktop

Veilig voor de rest van hun leven

Katniss is nu een gezond, groot varken, de leider van de groep, maar volgens Todd een “warme, vergevingsgezinde ziel”. De varkens hebben heel wat meegemaakt, maar leren mensen weer te vertrouwen. Friedman heeft ze beloofd dat ze veilig zijn voor de rest van hun leven.

“Mijn doel is om dieren uit verschrikkelijke situaties te halen en ik probeer elke dag goed te maken, zodat ze nooit meer lijden. Ik wil elke minuut dat ze daar in dat water lagen weer goed maken.”

Wil je zien hoe het de dieren bij Arthur’s Acres Sanctuary vergaat? Abonneer je dan op het YouTube-kanaal.

Bronnen:

©Animals Today