Omdat er volgens de provincie Gelderland te veel edelherten rond Uddel en Elspeet rondlopen, heeft het college besloten dat er wederom op ze mag worden gejaagd. Volgens verantwoordelijk gedeputeerde Jan Jacob Van Dijk van de provincie is onmiddellijk ingrijpen nodig om schade aan de landbouw te voorkomen. Dit terwijl hij in maart nog verklaarde “geen nieuwe problemen te verwachten”.

Ga direct naar de petitie

Hertekalf - Laat mijn moeder niet schieten!

“Op 15 maart sluit het jachtseizoen voor edelherten. Bovendien is de hertenstand deze winter door afschot ongeveer gehalveerd, zodat er in september, als er weer gejaagd mag worden, veel minder herten zijn die de wildpassage eventueel gebruiken”, aldus van Dijk.

Sinds afgelopen najaar zijn er meer dan 2.000 edelherten doodgeschoten op de Veluwe.

In februari werd nog gemeld dat het afschot voldoende was geweest voor de openstelling van het ecoduct Hulshorst en nu blijkt dat achteraf niet zo te zijn.

Gevolg is dat zo’n 300 edelherten vogelvrij zijn verklaard en dat in de meest kwetsbare periode voor alle fauna waarin zoveel mogelijk rust zou moeten heersen. De dieren zijn nu hoog drachtig of bezig met het verzorgen van jongen.

Voor het publiek is het ook een ramp omdat de edelherten zich terugtrekken en onzichtbaar worden. Maar er gaan ook gevaarlijke situaties ontstaan op de weg. De dieren raken in paniek en gaan onberekenbaar gedrag vertonen. Dat geldt overigens niet alleen voor de herten ook andere dieren zullen ernstig verstoord worden.

De Faunabescherming:

“Recent werden wij door een bewoner van de Veluwe gewezen op het feit dat jagers op dit moment edelherten aan het schieten zijn. Navraag bij deze jagers leerde dat er op verzoek van landbouwers vanaf 1 mei extra afschot van edelherten plaatsvindt. Het zou gaan om vervroegd afschot en de aantallen die worden geschoten, tellen dan dus mee voor het komende afschotseizoen! De jagers wisten te vertellen dat dit vervroegde afschot met toestemming van uw provincie plaatsvindt. Dit is dus lijnrecht in strijd met de tekst en de intentie van de in juni 2010 verleende ontheffing.”

“Helaas moeten wij constateren dat het beleid van de provincie Gelderland volledig wordt bepaald door jagers en boeren.” Aldus de Faunabescherming.

Tijd voor actie: Laat mijn moeder niet schieten! Roep de provincie Gelderland op de jacht PER DIRECT te stoppen.

Teken de petitie!
LET OP: Soms duurt het even voordat uw handtekening zichtbaar is op de site.
[emailpetition id=”12″]
De link naar deze petitie mailen naar vrienden!?

LET OP: Soms duurt het even voordat uw handtekening zichtbaar is op de site.

©PiepVandaag.nl