Ecuador is voornemens 3 miljoen van het totaal van 8.1 miljoen hectare regenwoud dat het land rijk is, te veilen aan voornamelijk Chinese olie- en gasmaatschappijen. 

Regenwoud Ecuador
Regenwoud Ecuador | Foto: Dallas Krentzel via Compfight cc

Tot 16 juli kan er worden geboden op 16 verschillende stukken grond, goed voor een oppervlakte van 3 miljoen hectare.

Ecuador is één van de vier belangrijkste landen waar China het oog op heeft laten vallen. Door het verlenen van leningen aan deze landen (Ecuador, Argentinië, Venezuela en Brazilië) heeft China zich in een bevoorrechte handelspositie gemanoeuvreerd.

Ecuador heeft inmiddels zo’n $8.8 miljard uitstaan bij China. En ondanks het feit dat investeringen van China in regenwoud voor olie-en gaswinning indruist tegen hun nieuwe regels met betrekking tot bescherming van natuurgebied bij buitenlandse investeringen, zullen ze deze kans niet voorbij laten gaan.

Ecuador heeft toegezegd de richtlijnen die de bescherming van het regenwoud moeten garanderen te zullen volgen. Tussen de regels door wordt echter duidelijk hoe afhankelijk het arme land is van investeerders, in het bijzonder van China.

De autochtone bevolking (verschillende stammen die leven in het regenwoud) zou volgens de rechter toestemming moeten geven aan de overheid voor alle buitenlandse activiteiten ondernomen met betrekking tot olie- en gaswinning, maar ook hiervan is vooralsnog geen sprake.

Bron ©PiepVandaag.nl