Het inmiddels omstreden ecoduct Hulshorst (officieel: ecoduct over de A28 bij Hierden) gaat 15 maart dan nu echt open. Het ecoduct is één van een tiental ecoducten dat de Veluwe moet verbinden met omringende natuurgebieden.

Roedel edelherten
Roedel edelherten | Foto: Wikimedia Commons Ha See

De opening van ecoduct Hulshorst werd vertraagd, omdat er veel maatschappelijke commotie ontstond over een afspraak van de Provincie Gelderland met agrariërs ten noorden van het ecoduct. Die afspraak hield in dat slechts een beperkt aantal edelherten de tocht van de voedselarme Veluwe naar de voedselrijke Hierdense gronden zou mogen overleven; dit in verband met angst van de agrariërs voor schade aan hun landbouwgewassen.

Verantwoordelijk gedeputeerde Jan Jacob van Dijk van de provincie Gelderland verklaarde dinsdag “geen nieuwe problemen te verwachten”.

“Op 15 maart sluit het jachtseizoen voor edelherten. Bovendien is de hertenstand deze winter door afschot ongeveer gehalveerd, zodat er in september, als er weer gejaagd mag worden, veel minder herten zijn die de wildpassage eventueel gebruiken”.

Sinds afgelopen najaar zijn er meer dan 2000 edelherten doodgeschoten op de Veluwe.

Bij het ecoduct heeft de provincie camera’s laten ophangen om te monitoren hoeveel dieren gebruikmaken van de passage. Behalve de wildpassage bij Hulshorst worden nog twee nieuwe wildviaducten 15 maart in gebruik genomen.

Lees hier een samenvatting van de standpunten rond het omstreden ecoduct.

Bron: De Telegraaf ©PiepVandaag.nl