Nieuw undercoveronderzoek van PETA, de grootste dierenrechtenorganisatie ter wereld, geeft een schokkend beeld van de gruwelpraktijken die plaatsvinden in koosjere slachthuizen in Zuid-Amerika.

koosjer
Doodbloeden bij volledig bewustzijn in koosjer slachthuis | foto: screenshot video PETA

De opnames, die gemaakt werden met verborgen camera’s, laten de dagelijkse ontluisterende praktijken in slachthuizen in Paraguay, Argentinië en Uruguay zien. Deze slachthuizen, waar koeien koosjer wordt geslacht, gebruiken een afschuwelijke dodingsmethode. Na eerdere kritieken, beloofde de Israëlische regering maatregelen te nemen tegen deze methode, die volgens sommige geestelijken indruisen tegen de joodse wetten en gebruiken, maar veel heeft het tot nu toe niet geholpen. De methode wordt nog steeds op grote schaal toegepast. Naar schatting 80 procent van het koosjere vlees dat in Israël ingevoerd wordt, is nog steeds afkomstig van slachthuizen die deze ouderwetse en pijnlijke methode gebruiken.

Doodsangst
In de schokkende videobeelden die PETA heeft gepubliceerd, is te zien dat de dieren elektrisch worden gedwongen in een krappe box te gaan staan, in deze metalen doodskist waar de dieren in worden gedrukt, worden kettingen om hun benen geplaatst. Hierna valt de vloer uit de box onder de dieren vandaan en storten de koeien op de slachthuisvloer. Om de doodsbange runderen in bedwang te houden wordt gebruik gemaakt van neushaken en hooivork-achtige steekinstrumenten. Nadat hun kelen worden doorgesneden, worden de koeien aan één been de lucht in gehesen en verplaatst naar de verwerkingslijn beneden. Sommige dieren leefden nog en waren bij bewustzijn gedurende dit proces.

Protest
Volgens een aantal rabbijnen is onnodige wreedheid tegen dieren niet toegestaan, maar voorlopig gebeurt het nog elke dag. Er zijn minder wrede methoden om dieren koosjer te slachten, maar deze manier is sneller en goedkoper. Voorzichtige schattingen gaan er van uit dat deze slachthuizen meer dan negentig dieren per uur doden. De prijs voor goedkoop koosjer vlees, betalen de koeien.

De zeer schokkende beelden zijn hieronder te bekijken. Op de website van PETA is tevens de mogelijkheid om de Israëlische regering een protestbrief te sturen.

Bron ©PiepVandaag.nl Lydia Zittema