PiepVandaag ontving de afgelopen dagen een aantal verontrustende berichten dat bezoekers van de Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD) midden op de dag getuige waren van het afschieten van damherten. Een van de herten was nog in leven toen het aan zijn gewei naar de auto van de boswachters werd gesleept.

waterleidingduinen
Damhert in de Amsterdamse Waterleidingduinen | Foto: Menno Herstel

Het schieten van het hert zou hebben plaatsgevonden in een deel van de AWD dat voor bezoekers niet toegankelijk is, maar vanaf de andere kant van het water, waar bezoekers wel mogen lopen, kon het macabre tafereel door wandelaars worden waargenomen. Voor de getuigen moet deze daad zeer aangrijpend zijn geweest. Daarnaast was mogelijk ook hun eigen veiligheid in gevaar, want het had zomaar kunnen zijn dat de kogel vanuit het niet toegankelijke deel in het opengestelde deel van de AWD was terecht gekomen.

Actief beheer
Begin dit jaar heeft de rechter bepaald dat de jacht op de damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD) mag doorgaan. Dit tot grote teleurstelling van de Faunabescherming die de rechtszaak had aangespannen om het afschieten van de damherten te voorkomen. De populatie damherten, die kenmerkend is voor de AWD, zal in de komende jaren door actief beheer (afschot) worden teruggebracht van 3000 naar 800. De reden voor de gemeente Amsterdam om over te gaan tot afschot van de dieren is omdat de damherten volgens haar schade toebrengen aan andere dieren en planten en voor overlast in het verkeer en de omgeving zorgen. Afschot zou de best mogelijke oplossing zijn.

Veiligheid
Het jachtseizoen loopt van november tot en met maart. Afgelopen maart zijn er 74 damherten geschoten in de AWD en afgevoerd naar een wildgroothandel.  Sinds vorige week is de jacht op de damherten opnieuw geopend. Op de website van de wildgroothandel wordt de verkoop van hertenvlees gepromoot. Volgens de website van Waternet gebeurt het schieten alleen op werkdagen en niet in de weekenden of op feestdagen. De boswachters die damherten afschieten gaan zorgvuldig te werk en de veiligheid heeft daarbij de allerhoogste prioriteit. De boswachters zouden alleen gebieden opzoeken waar geen bezoekers rondlopen. Als bezoeker zou je je dus geen zorgen hoeven maken over je veiligheid.

Spoeddebat
De verontrustende signalen die PiepVandaag bereikten zijn ook binnengekomen bij de Partij voor de Dieren Amsterdam. Fractievoorzitter Johnas van Lammeren gaat de misstanden met spoed in de Amsterdamse gemeenteraad aankaarten. Van Lammeren:

“In het weekend mag er niet op de damherten geschoten worden. Toch hebben we inmiddels ook meldingen gehad van bezoekers die op een zaterdagmiddag met het bloedbad werden geconfronteerd. Ik heb een spoeddebat aangevraagd, want het dierenwelzijn wordt ernstig geschaad.”

©PiepVandaag.nl Lianne Raat