Een primeur voor de Russische Kaukasus. Met hulp van het Wereld Natuur Fonds (WNF) zijn voor de allereerste keer drie jonge Perzische luipaarden uitgezet in een natuurgebied ten noorden van de stad Sotsji.

perzisch luipaard
Drie perzische luipaarden zijn uitgezet in de Kaukasus | Foto: Anton Agarkov, WNF Rusland

De drie Perzische luipaarden (Panthera pardus saxicolor), Victoria, Akhun and Killi, zijn afkomstig uit een speciaal fok- en herintroductiecentrum in Sotsji Nationaal Park. De dieren hebben de voortplantingsleeftijd bereikt en moeten nu de basis gaan leggen voor een nieuwe populatie. Het drietal is voorzien van een gps-zender en ze zullen, ook met behulp van cameravallen, voortdurend gemonitord worden. Igor Chestin, directeur van WNF in Rusland, is trots:

“Geweldig om te zien dat ze nu vrij in de natuur rondlopen! Maar dit is pas het prille begin. Om een stabiele populatie te krijgen zijn minstens 50 exemplaren nodig.”

Tot begin 20e eeuw kwam deze zeldzame ondersoort van de luipaard nog overal in de Kaukasus voor. Door menselijke activiteiten ging hun aantal hard achteruit en is de Perzische luipaard vrijwel overal in dit deel van het bergachtige gebied verdwenen.

Aan de herintroductie is meer dan tien jaar zorgvuldige voorbereiding vooraf gegaan. In 2005 ontwikkelden deskundigen van WNF in Rusland samen met de Russische Academie van Wetenschap een ambitieus programma om de Perzische luipaard terug te brengen. Sinds 2007 heeft het Russische ministerie het plan omarmd en ook president Putin heeft zich sterk gemaakt voor de herintroductie. Het centrum is in 2009 opgezet met onder meer een koppeltje Perzische luipaarden uit de dierentuin van Lissabon, Portugal. In totaal zijn 14 welpjes geboren die een speciale training krijgen om in de natuur te kunnen overleven. Luipaarden uit dierentuinen kunnen niet in het wild worden uitgezet want zij zijn te veel gewend aan mensen.

In het gebied is het aantal prooidieren, zoals herten en zwijnen, op peil gebracht. De lokale gemeenschappen zijn voorgelicht over de terugkeer van het roofdier dat hier eeuwenlang voorkwam. Ook zijn strenge antistroperijmaatregelen afgekondigd.

Als het herintroductieprogramma succesvol is dan zullen ook Amoerluipaarden in Rusland worden uitgezet. Deze ondersoort komt nu alleen nog voor in één natuurreservaat in het oosten van Rusland. Het is de bedoeling om Amoerluipaarden in hun oorspronkelijke verspreidingsgebied terug te brengen.

Persbericht Wereld Natuur Fonds