Je ziet ze in ziekenhuizen, politiebureaus, universiteiten, verzorgingstehuizen, in rampgebieden en zelfs tijdens begrafenissen… Van getrainde honden wordt dankbaar gebruik gemaakt. Maar wist je ook dat honden worden ingezet voor het beschermen van natuur en diersoorten?

Honden beschermen natuur
Fotocredit: West Midlands Police via Compfight cc

Hulphonden zijn er in alle soorten en maten en betekenen ontzettend veel voor ons. Behalve hun kalmerende en loyale karakter speelt ook hun uitzonderlijke reukvermogen een grote rol. Bommen of drugs opsporen is voor politiehonden geen enkel probleem, hoewel dit ook een nadeel voor de dieren is: het opsporen van bommen is tenslotte bepaald niet zonder gevaar. Maar ook bij hele andere soorten problemen worden honden ingezet, zoals bij het behoud van de natuur en diersoorten. Sea Shepherd zet bijvoorbeeld sinds 2009 politiehonden in om dierlijke smokkelwaar op te sporen op de Galapagos Eilanden, zoals haaienvinnen.

Opsporen van stropers
De strijd tegen stropers is niet alleen zwaar voor parkwachters, het is ook ontzettend gevaarlijk. Elke dag opnieuw zetten parkwachters hun leven op het spel om iconische en ernstig bedreigde diersoorten te redden van uitsterven. Maar door de speciaal getrainde hulphonden wordt het aanpakken van stropers een stuk gemakkelijker en zijn de parkwachters vaker in het voordeel. Niet alleen worden honden ingezet op vliegvelden, havens en grenzen om dierlijke producten op te sporen, ook kunnen honden rangers regelrecht naar stropers leiden en ze op heterdaad te pakken. Hiermee helpen ze vele waardevolle levens te redden.

Het opsporen van dierenpoep
De ontlasting van dieren zegt een hoop over dieren. Is het dier gezond? Is het vrouwelijk of mannelijk? Is het zwanger? Het bestuderen van ontlasting wordt veel gedaan door biologen en andere onderzoekers. Hierdoor doen ze belangrijke nieuwe ontdekkingen over verschillende diersoorten. Soms is de ontlasting van diersoorten lastig te vinden. Vooral wanneer het kleine diersoorten betreft. Honden spelen dan een belangrijke rol in het opsporen van uitwerpselen dat onderzoekers gebruiken om weer iets meer te weten te komen over de vele mysteries in onze wereld.

Het opsporen van uitheemse soorten
Uitheemse soorten kunnen een grote bedreiging vormen voor inheemse soorten. Uitheemse soorten zijn dieren, planten of micro-organismen die door menselijk handelen in een bepaald gebied terecht zijn gekomen. In dit gebied verdringen zij inheemse soorten en kunnen zo grote schade veroorzaken. Deze uitheemse soorten zijn niet altijd even makkelijk te vinden door mensen. Om deze reden worden er in verschillende landen, in verschillende gebieden honden ingezet om deze uitheemse soorten op te sporen.

Bewakers van beschermde diersoorten
Naast een uitzonderlijk reukvermogen staan honden ook bekend om hun beschermende gedrag. Ook hier wordt dankbaar gebruik van gemaakt door verschillende organisaties. Zo worden honden ingezet om schapen te beschermen tegen katachtigen zoals cheeta’s, leeuwen en luipaarden. Natuurlijk redden de honden hiermee de levens van schapen, maar ook redden zij de levens van de katachtigen. Door het beschermen van vee, verminderen zij conflicten tussen mensen en grote katachtigen. Conflicten die vaak leiden tot het doden van de wilde dieren.

Het wild houden van beren
Honden worden zelfs ingezet om te voorkomen dat beren zich te veel op hun gemak gaan voelen rond mensen. Beren die te dicht in de buurt van mensen komen kunnen een gevaar vormen en worden verplaatst of geëuthanaseerd. Om dit te voorkomen jagen honden de beren weg. Hiermee worden de levens van vele beren gespaard.

Bronnen: Sierraclub.org, MNN.com, Galapagos.nl ©PiepVandaag.nl Nadine van Wissen