In de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires is de verbouwing van de dierentuin begonnen. Deze historische locatie zal omgebouwd worden tot een ecologisch park. Dieren zullen hier niet langer in gevangenschap worden gehouden. De dierentuin werd in 1875 geopend. Snel zullen de 1500 dieren in de dierentuin een nieuw onderkomen krijgen.

Dierentuin Buenos Aires
Fotocredit: Rodrigo Soldon 2 via Compfight cc

De lokale overheid, onder leiding van Horacio Rodriguez Larreta, besloot de dierentuin te sluiten. Wethouder van Modernisatie Andy Freire zegt het volgende over het omzetten van de dierentuin in een ecologisch park:

“Het idee van dieren in gevangenschap komt uit de negentiende eeuw… in het ecopark zullen dieren niet langer gebruikt worden als educatief middel voor onze kinderen.”

Hoe het park er precies uit zal gaan zien is nog onduidelijk, de plaatselijke overheid zal een wedstrijd uitschrijven voor een ontwerp.

Tot de dierentuin tot een ecologisch park is omgebouwd worden een aantal beperkingen ingesteld: dieren mogen niet meer gevoerd worden; de dierentuin gaat nog maar vijf dagen per week open; er gaan minder bezoekers per dag naar binnen. Voordat de echte verbouwing kan beginnen moeten de dieren naar een ander onderkomen worden gebracht. Experts moeten eerst onderzoeken of en hoe deze dieren terug kunnen worden geplaatst in het wild. Dit zal een lang proces worden.

De eerste dieren zijn al vrijgelaten. Afgelopen donderdag werd een groep uilen in een natuurgebied ten zuiden van de stad uitgezet. Voor de grotere dieren zal dit veel moeilijker worden.

Bron ©PiepVandaag.nl Estefanía Pampín Zuidmeer