Vrijdag werd een 5 meter lange orka ontdekt op het strand van Saleen, county Waterford. Het dode vrouwtje was duidelijk nog maar net overleden. Al haar tanden waren afgesleten, mogelijk heeft ze hierdoor minder goed kunnen eten en heeft dit geresulteerd in haar dood, vermoedt de Irish Whale and Dolphin Group (IWDG). Gisteren werd een necropsie uitgevoerd om de doodsoorzaak te achterhalen.

Ierland
Orka in het wild | Foto: Wikimedia Commons

Sinds het jaar begon zijn er meer zeezoogdieren gestrand dan anders, een zorgelijke situatie. In januari zijn er dubbel zoveel dieren gestrand als in de vijf voorgaande jaren in dezelfde maand. Dit betreft de dieren die geregistreerd zijn door de IWDG. De oorzaak van het verhoogde aantal strandingen is nog een raadsel. Diverse factoren kunnen meespelen, zoals sterke westenwinden die overleden dieren naar de kust blazen.

De necropsie op de vrij kleine orka werd gisteren uitgevoerd door een team van IWDG en Galway-Mayo IT (GMIT). Men hoopt het skelet lokaal tentoon te kunnen stellen.

Bekijk hier de vondst van de orka: 

Het was de eerste keer dat een orka aanspoelde bij Saleen, maar een gewone vinvis strandde een paar jaar geleden op dezelfde plek. Al veertien keer eerder spoelde een orka aan in Ierland, de laatste keer was op 4 oktober 2010, aan de kust van county Mayo. In het noordwesten is de laatste maanden een hoger aantal dode gewone dolfijnen aangetroffen dan gebruikelijk, sommige verwondingen lijken veroorzaakt te zijn door trawlvisnetten. Er bleek daadwerkelijk een enorme trawler ten noorden van Mayo te vissen. Deze situatie is vergelijkbaar met het begin van 2013 toen er een piek was in het aantal strandingen van dolfijnen, die, zo bleek uit een postmortem op vijf dieren, als bijvangst in netten verstrikt waren geraakt toen er meerdere gigantische trawlers in de buurt waren.

Verrassend genoeg zijn er deze winter naar verhouding veel dolfijnen van Cuvier aangespoeld in Ierland en in Schotland. Al vaker zijn strandingen van deze walvisachtigen, die erg diep duiken, in verband gebracht met marine-oefeningen en er bleek volgens nieuwsberichten inderdaad sprake te zijn van een grote oefening door een onderzeeër voor de westkust van Schotland.  Hierbij werd waarschijnlijk gebruik gemaakt van sonar met lage en/of middenfrequentie. Helaas kon men van deze dieren die in verregaande staat van ontbinding verkeerden, geen exacte doodsoorzaak bepalen.

Bronnen: Independent.ie, Irish Whale and Dolphin Group ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde