Twee maanden geleden werd opvang Thula Thula Rhino Orphanage (TTRO) voor weesneushoorns opgeschrikt door een brute aanval van stropers. Twee neushoorns overleefde de aanval niet. Om de veiligheid van de dieren en medewerkers te garanderen besloot de opvang de deuren te sluiten.

weesneushoorns
Weesneushoorn en verzorger bij TTRO | Screenshot video Helping Rhinos

In de nacht van 20 februari 2017 gebeurde er iets ondenkbaars op de opvang voor weesheusnoors van Karen Trendler. Mannen forceerden zich door het veiligheidssysteem en vielen de dieren en medewerkers aan. Twee weesneushoorns werden neergeschoten en hun hoorn werd afgehakt. Neushoorn Gugu was opslag dood, maar neushoorn Impy overleefde de aanval. Hij was echter zo ernstig verwond dat hij alsnog moest worden ingeslapen. Ook medewerkers werden aangevallen en aangerand. Eerder verscheen er een artikel over deze afschuwelijke aanval op Animals Today.

Veiligheidscheck
Deze gruwelijke nacht had een grote impact op de getraumatiseerde medewerkers en dieren. Ze werden verplaatst naar een andere locatie om bij te komen van de aanval. Verschillende veiligheidschecks werden gedaan voor de opvang en uiteindelijk werd er een hartverscheurende constatering gedaan: de opvang was niet langer veilig. Daarop besloot TTRO de deuren te sluiten.

Hartverscheurende beslissing
Yolande Kruger, woordvoerder van Thula Thula vertelde aan the Dodo dat de beslissing om de opvang te sluiten hartverscheurend was:

“We hebben een team dat erg close is en zich heeft toegewijd aan de zorg voor en het welzijn van de dieren. Het was niet alleen een baan voor hen, maar ook een thuis. We hebben een aantal verontrustende incidenten ervaren na de aanval en de aanbevelingen van de beveiligingsdeskundigen om de dieren en werknemers te verplaatsen was duidelijk.”

Nieuwe thuis
Nu de opvang is gesloten, hebben de inwoners allemaal een veilig plekje gekregen. Volgens Kruger zullen de oudere neushoorns worden vrijgelaten:

“De oudere kalven zijn terug naar de opvang waar ze vandaan zijn gekomen en zitten nu in de laatste fase voordat ze uit worden gezet in het wild.”

De jongere weesneushoorns kunnen nog niet worden vrijgelaten en hebben een andere veilige plek gekregen, samen met hun verzorgers. Ze maken het naar omstandigheden goed.

Bron SA people © Animals Today Nadine van Wissen